Træ, kork, vinyl, sten, uld eller linoleum? Sådan vælger du dit nye gulv

Overvejer du at få nyt gulv? Tor Johansson fra tv-programmet Boligkøb i Blinde fortæller dig om fem ting, som du skal være opmærksom på.

Tom lejlighed med trægulv og lysindfald

Du vil gerne have et nyt gulv. Men det kan være svært at vælge, hvordan det skal se ud, og hvad det skal være lavet af. Men det er der råd for.

– De fleste har nemt ved at sige, hvilket gulv de synes om, når de kigger på billeder – men det bliver straks sværere, når det skal hjem i ens eget hjem. Der er nemlig mange forskellige ting, man skal tage højde for, som man ikke bare kan vurdere ud fra et billede, lyder det fra Poul Kristensen, salgskonsulent hos gulveksperten Timberman, i en pressemeddelelse.

Han har allieret sig med arkitekten Tor Johansson, der er kendt fra TV 3-programmet ‘Boligkøb i Blinde’.

Tor Johansson har fem gode råd, når man skal vælge nyt gulv.

1. Bestem din boligs arkitektoniske udtryk

– Boligen er dit faste udgangspunkt, og derfor er det vigtigt at vide noget om dens arkitektur. Det kan nemlig give en god fornemmelse af, hvilke gulvtyper der passer godt til huset eller lejligheden. For at bestemme den arkitektoniske stil er det en god idé at kigge på opførelsesåret og linjerne i byggeriet. Find eventuelt de gamle tegninger, hvis de findes, eller spørg en arkitekt til råds. Et fyrretræsgulv passer for eksempel perfekt til en klassisk murermestervilla fra 30’erne, hvorimod et sildebensgulv med egetræsstave giver et eksklusivt udtryk og derfor passer godt ind i en herskabslejlighed på Frederiksberg eller en patriciervilla i Charlottenlund – men kan føles indeklemt i en lille lejlighed med små værelser, siger Tor Johansson.

2. Vær opmærksom, når du henter inspiration til personlig stil

– Jeg møder rigtig mange, der bruger Pinterest eller Instagram til at finde inspiration, og det er også et rigtig godt sted at starte. Man skal dog være lidt forsigtig, når man bruger de digitale værktøjer, fordi man scroller igennem iscenesatte kompositioner, som kan være nok så flotte, men som på ingen måde ligner dit eget hjem. Det er derfor vigtigt, at du ikke kun tager udgangspunkt i ét billede, men at du finder en masse og på den måde identificerer de elementer, som du personligt godt kan lide. Herefter skal elementerne så matches til dit hjem, som det ser ud. Det er ikke nemt, men det giver en mere personlig stil frem for efterligninger af Pinterest-fotos.

3. Overvej rummets funktion og praktik

– Når man skal vælge et gulv, skal man tænke på, hvad der fungerer i praksis. Hvis man skaber et minimalistisk udtryk i åbne rum lavet af hårde overflader, vil det fx være en god idé at vælge et akustisk venligt korkgulv med støjdæmpende egenskaber. Og i et køkken er det fx vigtigt for mange, at gulvet har en rengøringsvenlig overflade, da man typisk spilder mad og gerne vil sikre en god hygiejne.

4. Bestil en masse vareprøver

– Når du har tunet dig ind på den rigtige gulvtype, der passer til boligens arkitektur, din personlige stil og rummets eller rummenes funktion, kan du bestille vareprøver hjem. På den måde kan du mærke på materialet og fornemme, om det føles godt. Du kan også se grundigt på farven – den ser nemlig tit anderledes ud i virkeligheden end på skærmen. Når du har vareprøverne hjemme, er det en god idé at gå rundt og holde den op mod forskellige dele af rummet som fx fodlister, døre, vægge og møbler for at se, om de er et godt match. Tag også vareprøven og læg den i et hjørne af rummet, hvor der er lys og skygge, for at få den bedste fornemmelse af materialet i forskelligt lys.

5. Lad gulvet være en rød tråd igennem huset

– Gulvet samler boligen og leder en videre fra et rum til et andet. Skal man i gang med en større renovering, vil det derfor være en god idé at lægge det samme gulv i det meste af boligen, så der er en god og naturlig sammenhæng. Man skal dog stadig huske at være opmærksom på arkitektur, stil og de enkelte rums funktion, så gulvet fungerer optimalt alle steder. På den måde sikres balancen over det hele, siger Tor Johansson.

Læs også: Nyt gulv i køkkenet – det skal du vælge

Mest læste artikler