Her er de største fejl du kan begå med brandalarmer

Vintermånederne er højsæson for brande i hjemmet. Det får salget af brandalarmer til at slå rekord år for år. Men brugen af brandalarmer er forbundet med mange faldgruber, fortæller ekspert i brandalarmer.

De mange skræmmende oplevelser med ild, får antallet af brandalarmer til at eksplodere

Vinterens mange stearinlys og indendørs dekorationer spreder hygge og skaber en god stemning i den mørke tid. Men de sætter også et tydeligt aftryk på brandstatistikkerne.

December, januar og februar er de måneder, hvor der er flest registrerede brande i hjemmet, og tallet er markant højere, hvis uheld, hvor brandvæsnet ikke tilkaldes, tælles med.

De mange skræmmende oplevelser med ild, får antallet af brandalarmer til at eksplodere, fortæller Martin Varberg Lüchtemeier, der er produktchef for brand- og indbrudsalarmer hos XL-BYG.

– Generelt køber folk flere brandalarmer. Siden 2015 er det samlede salg af brandalarmer steget med cirka 30 procent. Og det er særligt i de mørke måneder, at efterspørgslen er stor. I løbet af november og december sælger vi næsten fire gange så mange alarmer som i årets øvrige måneder, siger Martin Varberg Lüchtemeier i en pressemeddelelse.  

Hver fjerde bolig mangler brandalarm

Ifølge Ib Bertelsen, der er direktør for kunder i virksomheden Dansk Brand- og Sikringsinstitut, der er specialister i brand og blandt andet rådgiver og arrangerer kurser i brandsikkerhed, mangler cirka hver fjerde bolig stadig en brandalarm. Og det er alt for mange.

– Vi må og skal op på 100 procent! Brandalarmer er den billigste livsforsikring, man kan købe, og det bedste forsvar mod brandulykker. Statistikkerne viser hvert eneste år dødsfald, som kunne være undgået, hvis ejendommen havde haft en brandalarm. Samtidig er der sket en rivende udvikling i teknologien, så hvis man har 20 år gamle alarmer hængende, er det en god ide at skifte dem ud til nogle nye og effektive, forklarer Ib Bertelsen i en pressemeddelelse.

Læs også: Du kan forebygge brand ved at skifte din eltavle


December, januar og februar er de måneder, hvor der er flest registrerede brande i hjemmet. Pressefoto: XL-BYG

Her er 4 gode råd om korrekt brug af brandalarmer:

1. Placering er vigtig

Placeringen af brandalarmer kan være afgørende for, om ejendommens beboere når at komme ud i tide. Monter brandalarmer i loftet ved alle soveværelser i ejendommen, så du er sikker på at høre dem om natten.

Der skal ikke være mere end 10 meter mellem hver alarm, og de skal hænge mindst én meter væk fra vinduer, udluftningsventiler og døre, da vinden risikerer at blæse røgen væk, så alarmen ikke sættes i gang. Har ejendommen loft til kip eller en hems, skal alarmen placeres øverst oppe, da røgen stiger opad. Husk at tjekke alarmerne en gang om måneden.

2. Sørg for at alarmerne taler sammen

Bor du på flere etager, kan det være en god ide at erhverve sig brandalarmer, der kan kobles sammen i et netværk – enten med kabler eller trådløst. På den måde går alle alarmer på én gang, hvis du sover på førstesalen, mens en brand udvikler sig i kælderen. Og for de hørehæmmede, er det muligt at få alarmer med stroboskoplys, så alle opdager faren og reagerer i tide.

3. Kobl alarmen til et elnetværk

I nybyggede boliger er det lovpligtigt med mindst én brandalarm, der er tilsluttet ejendommens elnetværk, så man stadig er sikret, hvis batterierne løber tør.

Tjek også din forsikringspolice grundigt igennem, for det kan nemlig være et krav fra forsikringsselskabernes side, at du har mindst én brandalarm tilkoblet elnetværket – altså præcis samme krav, som der er til nye bygninger. Skulle det værste ske og ejendommen brænder ned, ville det være en ubærlig situation, hvis ikke forsikringen dækker.

Mest læste artikler