4 ting i huset, hvor du helt unødvendigt skader miljøet

Nogle gange er det let at skåne miljøet. Her er 4 områder i husholdningen, hvor de fleste af os dagligt bidrager unødigt til forureningen af omgivelserne + 4 enkle måder vi alle kan skære ned på den dårlige påvirkning af miljøet.

De små kilder til forurening i huset

Forureningen er meget andet end osende biler på motorvejene og rygende skorstene i industrikvartererne. Det er også den lille, men stabile forurening hjemme i alle vores små hjem. Her er 4 steder i husholdningen, hvor du selv kan gøre en indsats til gavn for miljøet. 

1. Brug håndsæbe i stedet for flydende sæbe

Flydende sæbe kræver cirka 4 gange så stort et energiforbrug til produktion af råmaterialet og cirka 20 gange så meget energi til produktionen af emballagen. 

Hvad kan du gøre?

Hold dig til håndsæbe, hvor du kan. Det vil i det små have en gunstig indflydelse på det samlede energiforbrug og dermed på klodens CO2-aftryk. Og mange bække små gør som bekendt stor å.

Forskning fra et miljøteknolgisk institut i Zürich peger desuden på, at forbrugere i forbindelse med håndvask anvender næsten 7 gange så meget flydende sæbe, når de bruger sæbe fra en flaske med pumpe sammenlignet med forbruget, når de anvender håndsæbe.

2. Indstil smart-tv’et til mindre energiforbrug

Et gennemsnitshjem rummer 24 energiforbrugende elektroniske apparater. Dette inkluderer TV, computere og spillekonsoler som nogle af de mest energikrævende gadgets. 

Hvad kan du gøre?

Fjernsyn kan på forskellige måder indstilles til at bruge mindre energi. En del tv-skærme hjemme i stuen er for eksempel indstillet til “retail”, som er den lysstærke præsentationsform, som tv-apparaterne som regel fremtræder med i butikkerne. Vælg “home” i stedet.

En del apparater har også har en automatisk funktion, der kontrollerer “brightness”. Denne funktion måler lysmængden i rummet og indstiller skærmen derefter. Hvis dit fjernsynet har denne funktion, ville det være en god idé at sørge for, at den er sluttet til.

Ifølge seniorforsker Noah Horowitz fra National Resource Defence Council i USA kan denne foranstalning spare op til 50 % på fjernsynets energiforbrug.

3. Brug opvaskemaskine og tørretumbleren om natten

Mange energiselskaber opererer i Danmark med to forskellige betalingstakster for energiforbrug i løbet af et døgn. Taksten er her betragteligt billigere om natten. 

Hvad kan du gøre?

Tjek aftalen med dit energiselskab, hvis strømmen er billigere om natten, vil du på årsbasis kunne spare mange penge på dit strømforbrug. Du sparer penge, mens du sparer energi – det vil altid være til gavn for klodens CO2-aftryk

4. Skær ned på forbruget af alufolie og alubakker

Der er nemt at fristende at bruge alufolie allevegne i husholdningen til opbevaring af fødevarer eller til madpakkerne. Der er ligeledes mange alubakker i omløb fra fødevareemballage og fra alubakker fra take-away restauranter.

Hvad kan du gøre?

Brug ubleget pergamentpapir, når du bager og steger i ovnen, og når du pakker madpakker og snacks. Eller brug plastikbeholdere, der kan vaskes, så undgår du at bringe alt for meget alufolie i cirkulation i miljøet. Det kan nemlig tage århundrede for aluminium at blive nedbrudt i naturen.

Kilde: realsimple.com

Mest læste artikler