7 ting, der aldrig skal opbevares på loftet

Det er fristende at stille ting op på loftet. Men der er nogle ting, hvor det bare vil være begyndelsen til enden på dine ejendele.

Ude af syne – ude af sind. Sådan er vi mange, der har det med loftet. Det er dejligt at komme af med rodet i huset ved at stille de ting, vi ikke lige har brug for nu og her op på loftet.

Mange af disse effekter vil dog gå tabt enten meget hurtigt eller ganske langsomt, hvis de forsvinder ud af dit sind og op på dit loft. Og det kan være brandærgerligt, hvis tingene stadig har værdi og/eller affektionsværdi.

Derfor er der her 7 ting, der helst ikke skal ende deres dage på dit loft.

1. Møbler og andet interiør i naturlige materialer

Træmøbler og polstrede møbler hører ikke hjemme på loftet – og for den sags skyld heller ikke i kælderen eller garagen. Træmøbler, tæpper og madrasser – ja selv tøjdyr – er alt for sårbare over for fugtskader, meldug og lignende.

2. De fleste former for tøj

Alt muligt utøj florerer på loftet. Der er både mus, insekter og vilde temperaturskift for ikke at tale om risikoen for vandskader. Derfor har tøj det bedst af at blive opbevaret i et skab ved jævne temperaturer – og det vil sige inde i huset. Møl er også allevegne – også på loftet -, og de går også efter tøj, der kommer fra plantefibre såsom bomuld.

Læder og pels har også brug for et stabilt køligt klima, for at bevare det gode look. Og et mikroklima, der tager højde for det, finder du ikke på loftet.

3. Vigtige papirer

Fødsels- og ægteskabscertifikater, pas, lægejournaler og andre vigtige papirer skal ikke anbringes i bokse og papkasser oppe på dit loft. Hvis der under ingen omstændigheder ikke er plads til dem i huset, og loftet er det eneste mulige opbevaringssted, så bør papirerne lægges ned i en plastikbeholder med tætsluttende låg, inden de stilles af vejen på loftet.

Fotos, bøger og kunst hører heller ikke hjemme på loftet. Tingene kan blive ødelagt af fugt, ekstrem varme og endda af skimmelsvamp, hvis de anbringes på en skødesløs måde oppe på loftet.

4. Fødevarer

Hvis fødevarer skal have et midlertidigt opholdssted på loftet, så skal det altid være i lufttætte beholdere. Og for at være helt sikker bør du pakke de forgængelige fødevarer ind i plastik, inden de kommer ned i beholderne. Kun på den måde kan du være nogenlunde sikker på, at insekter, meldug og madmøl holder sig væk,

5. Elektronik

Hvis du endnu ikke helt har opgivet dit udtjente, elektroniske grej og har tænkt dig at slutte strøm til det igen engang med tiden – så skal du ikke bortdømme dem til loftet.

6. Stearinlys

Undgår at putte stearinlys af enhver art op på loftet: Stagelys, bloklys, myggelus – alle former for stearin risikerer at smelte helt ud af form på grund af de høje temperaturer på de fleste lofter om sommeren.

7. Brandbare materialer

Maling, terpentin, benzin, propangas eller andre risikofyldte kemikaler skal aldrig anbringes i nærheden af skorsten, vandvarmeren, ventilationsanlægget eller lignende installationer, som har deres eget flukturende liv på loftet. Desuden er den høje varme på lofterne om sommeren også her en stor risikofaktor.

Kilde: Goodhousekeeping

Mest læste artikler