Alternativ brug af WD-40

WD-40 er en multispray, som oprindeligt blev brugt som smørrelse til missiler. I dag bruges den til et utal af andre langt mere jordbundne ting i dagligdagen. Her er 14 af de mest snedige alternative anvendelser af WD-40. 

14 alterntive tips og tricks med WD-40

Multisprayen WD-40 blev opfundet af Norman Larsen i 1953 som beskyttelse til nogle af de første interkontinentale missiler. WD står for “Water Displacement”. Tallet 40 skyldes, at det var forsøg nr. 40, hvor mixet af de stadig hemmeligholdte komponenter endelig faldt på plads.

Igennem årene begyndte almindelige mennesker at opdage, at man kunne bruge WD-40 til mange andre ting i hverdagen. Her har vi samlet et lille katalog over nogle af de mest solide tips og tricks, der involverer WD-40.

Som en lille disclaimer er vi nødt til at bemærke, at denne artikel IKKE er sponsoreret af WD-40. Vi vil også påpege, at man skal passe godt på øjne og omverdenen, når man anvender WD-40, samt vise omtanke for miljøet ved ikke at overforbruge sprayen. 

1. Få lynlåse til at glide bedre 

Sidder lynlåsen fast? Spray direkte på sted, hvor låsen driller og kør lynlåsen lidt op og ned for at fordele smørrelsen. Vil du gerne undgå at ramme tøjet med substansen, så kan du sprøjte lidt WD-40 olie ned i et låg og påføre det på lynlåsen med en tynd pensel.

2. Skil glas ad

Nogle gange er det umuligt at vriste to glas fra hinanden, når de er stablet oven på hinanden. Det kan WD-40 hjælpe imod med et lille tryk smøreolie. Husk at vaske glassene grundigt efterfølgende.

 
Sådan er looket på WD-40 sprayen i dag.  

3. Få en ring af fingeren

Skal du skilles, eller vil du bare gerne – for hygiejnens skyld – for eksempel ælte dejen uden din vielsesring eller lignende. Hvis den sidder fast, kan du også give den et tryk WD-40, så vil den sikkert nemt lade sig vriste af. 

4. Fjern pletter på tøj og tekstiler med WD-40

Det virker ulogisk at fjerne pletter på tøj med en olieholdig væske. Det er dog et trick, der har fungeret for mange. Det er blandt andet den mineralske terpentin, som WD-40 også indholder, der gør WD-40 brugbar her. WD-40 egner sig for eksempel udmærket til at fjerne tjærepletter. Husk at spraye WD-40 på kluden, når du arbejder med den, og ikke på pletten på tekstilet. 

 
WD-40 mod duer.  

5. Skræm duer væk med WD-40

Har duer slået sig ned på en gesims eller en sålbænk på dit hus – giv deres landingsbane et skvæt WD-40. Duer kan ikke lide lugten, og den olieholdige væske gør det vanskeligt for dem at få klofæste/fodfæste.

6. Imprægnering af sko

WD-40 kan bruges som en alternativ imprægneringsvæske til sko. Anvend dog kun WD-40 på glatte overflader og ikke på sko i ruskind eller af stof.  

7. Brug WD-40 til at forebygge frost på bilruden

Spray ruden på bilen med WD-40, hvis du gerne i en periode under frostvejr vil have det lidt lettere om morgenen med at afise ruderne udvendigt. 

8. Hold insekter ude af huset

Spray insekternes indgangsveje til huset med WD-40. Det kan være ved døren eller ved vinduet. Det får dem til at tage en omvej uden om WD-40-pletten eller allerhelst: blive væk. Sørg altid for ikke at indånde sprayen og gør det altid i god afstand fra små børn. 

 
Få sneskovlen til at glide i olie  

9. Gør sneskovlen mere effektiv

WD-40 får sneskovlen til at glide lettere, uden at snedriverne bliver siddende i samme omfang på bladet.

10. Smør skovlen med WD-40

Samme strategi kan bruges med almindelige skovle til jord og lignende. 

11. Smør dine sakse med WD-40

Har du en saks, der er blevet træg, så giv den et lille pust WD-40 dér, hvor skærene mødes, så vil saksen højst sandsynlig glide “som i olie” igen.

12. Fjern tyggegummi i håret

Tyggegummi i håret er noget af det mest irriterende. Vil du gerne undgå at klippe en tot af håret, så er det værd at forsøge med WD-40. Sørge dog for at spraye udendørs eller et godt ventileret sted, og undgå at noget af sprayen ender i ansigtet. 

13. Åbn frossen billås med WD 40

Dette er et af kerneformålene med WD-40, så her bør der ikke være noget overraskende. Lidt WD-40 i billåsen er og bliver en af de mest effektive former for smørelse af låse om vinteren. 

Læs også: Se flere tricks til at åbne bildøren i frostvejr her

14. Fjern lim fra fingrene. 

Har du fået en genstridig lim på fingrene – giv fingere et tryk HD-40. Herefter er det meget lettere at nulre limen af. Sørg for at undgå at spraye på sår og vask hænderne godt bagefter. 

Dette var bare nogle få af de alternative anvendelser af WD-40, der er er i omløb. Der er mange flere – rigtigt mange. Det er bare – søg og du skal finde.

Mest læste artikler