De bedste krea-tips og tricks til affaldssorteringen

Den 1. juli 2021 trådte den nye landsdækkende affaldssortering i kraft, hvor alle danske kommuner nu skal sortere på samme måde og i ni fraktioner. Hvis du heller ikke kan finde plads til dem alle under vaskeskabet, har vi samlet et par idéer til en lettere affaldssortering.

Vi ved det alle sammen godt – affaldet skal sorteres, og det er en meget vigtig del i planen om at nedsætte vores samlede CO2-udledning og mindske vores klimaaftryk. Men det kan være svært at holde styr på alle de forskellige krav og finde plads til alle de forskellige sorteringer. Med disse krea-projekter kan du få sat skik på skraldesorteringen. Vi har samlet et par forslag til inspiration nedenfor.

1. Praktiske og stabelbare sorteringsspande 

De stabelbare sorteringsspande kan dekoreres på flere forskellige og kreative måder.
Foto: Pinterest

En nem løsning er de hvide, stabelbare affaldsspande, som har et fint hvidt låg, der med fordel kan dekoreres. Tegn etiketterne på papir og få dem lamineret, eller tegn direkte på spanden med et sæt farverige tuscher. På spanden til metal kan der for eksempel tegnes konservesdåser, papirclips, staniol og dåser uden pant. Fordelen ved plastspande er, at de er lette at rengøre. Har du i stedet nogle gamle æblekasser stående, eller andre kasser, der let kan stables, kan disse også sagtens bruges og opgraderes med en lamineret tegning af indholdet i affaldsspanden, som kan hæftes på trækasserne.

2. Dekorativ sorteringsvæg med stofnet

Sorteringsvæggen er både en praktisk og pæn løsning.
Foto: Pinterest

Hvis du har en tom væg tæt på køkkenet eller i bryggerset, så kan du lave en flot og praktisk sorteringsvæg. Hæng nogle fine knager op på væggen, hvorpå du kan hænge forskellige stofnet. Med et par tekstil-tuscher i flotte farver, kartoffeltryk eller tekstilmaling og stempler, kan du tegne eller skrive anvisningerne til indholdet i de forskellige net. Vil du gå all-in, kan du male et felt på væggen for at indramme sorteringsvæggen. Nettene er lette at tage ned og transportere det sidste stykke ud i indkørslen til de store affaldsspande eller ned til den fælles affaldssortering i gården. Bliver de beskidte, kan de komme en tur i vaskemaskinen.

3. Omdan skoskabet til et smart sorteringssystem 

Skoskabet kan få en ny funktion og blive et alletiders sorteringssystem.
Foto: Pinterest

Det sidste forslag til kreativ affaldssortering er at give nyt liv og ny funktion til de klassiske skoskabe i entréen. Hvis ikke du allerede har et stående, som du ønsker at lave om, så kan de anskaffes til rimelige priser i de fleste boligforretninger. Fordelen ved denne løsning er, at de er funktionelle og smalle, så de ikke fylder så meget.

Der er flere forskellige måder at dekorere dem på, så det er let at se opdelingen og affaldssortere korrekt. Du kan tegne og skrive direkte på skabet med sprittuscher eller på et A4-ark, som efterfølgende lamineres og limes på skabet. Er du ikke verdensmester i tegning, kan du i stedet selv at designe og bestille foliebogstaver eller illustrationer på nettet, som du let kan klæbe på de forskellige rum. 

I januar 2022 kan du tilføje endnu et krea-projekt til listen, da “tekstil” fremover også skal sorteres, og dermed bliver den tiende sorteringsfraktion.

Yderligere fifs til at få affaldssorteringen til at fungere i hjemmet

  1. Mindsk mængden af affald
  2. Gør affaldssortering til en rutine
  3. Sortér dit affald dér, hvor det opstår
  4. Husk at sortere pant særskilt
  5. Inddrag hele familien

Kilde: Dansk Naturfredningsforening.

Mest læste artikler