Uacceptabel sundhedsrisiko: Hånddesinfektion tilbagekaldt

Miljøstyrelsen tilbagekalder adskillige typer af hånddesinfektion. Se om du har købt produkterne her.

De fleste af os spritter hænder og overflader flere gange dagligt i kampen mod coronavirus. Så meget desto mere bekymrende er det derfor, at miljøstyrelsen de seneste dage har måtte tvinge virksomheder til at tilbagekalde adskillige produkter for brud på lovgivningen.

Virksomhederne JustOrganic ApS og ICM A/S er blevet påbudt at tilbagekalde 3 produkter fordi de indeholder stoffet PHMB, der ifølge EU’s fælles biocid-godkendelsessystem ikke bør anvendes i hånddesinfektionsprodukter.

Uacceptabel sundhedsrisiko

Ifølge Miljøstyrelsen er PHMB ikke godkendt som aktivstof i hånddesinfektionsprodukter “på grund uacceptabel risiko for human sundhed og miljø”.

Produkterne der er tilbagekaldt på grund af PHMB er disse:

  • EcoCare Hand Sanitizer produceret af JustOrganic ApS

  • Bluestar Hånddesinfektion produceret af ICM A/S

  • Bluestar Overflade- og Hånddesinfektion produceret af ICM A/S

Du kan læse mere om miljøstyrelsens afgørelse her

Markedsføring af ulovlige produkter

Også to andre virksomheder har fået ørerne i maskinen hos Miljøstyrelsen. JFN.dk skal tilbagekalde produktet “Biolyte” fra forhandlere og brugere og det samme skal Envirolyte Technology ApS gøre med produktet “ANK-Anolyte”.

Her gælder det desuden, at forbrugerne ikke må anvende produkterne.

“Begge virksomheder har solgt et hånddesinfektionsprodukt, hvor aktivstoffet er ”Active chlorine generated from sodium chloride by electrolysis”, hvilket ikke er godkendt af EU. Derved har virksomhederne fortaget markedsføring af ulovlige produkter, ligesom det er ulovligt at anvende produkterne jf. biocidreglerne,” siger Kim Holm Boesen, kontorchef, Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Der er altså god grund til at holde øje med, hvilken hånddesinfektion du har derhjemme. Derudover er det værd at huske, at helt almindelig håndvask i mange situationer er meget mere effektivt end desinfektion. Læs eventuelt vores guides til korrekt corona-håndvask og til, hvordan du afhjælper tørre hænder

Mest læste artikler