Genialt tip: Sådan fikser du let din dryppende vandhane

Er den dryppende vandhane ved at drive dig til vanvid, eller trænger køkkenet, badeværelset eller bryggerset bare til et nyt og bedre armatur? Så udskift det selv – det tager kun en time! 

Hjemmets mange forskellige blandingsbatterier udsættes dagligt for et enormt pres fra alle familiens medlemmer. Derfor bliver vandhanerne med tiden slidte, utætte, løse i håndtagene eller uhjælpeligt tilkalkede.

Skift blandingsbatteriet selv

Uanset hvad problemerne skyldes, er løsningen enkel: Skift blandingsbatteriet selv, og spar regningen til VVS-installatøren.

Så længe der bare er monteret kugleventiler under vasken, må du nemlig godt selv foretage udskiftningen. Og er du i besiddelse af en svensknøgle – i fagsprog kaldet skiftenøgle – og en fastnøgle, og er du samtidig lidt finger­nem, tager hele proceduren fra gammelt til nyt blandingsbatteri ikke mere end en times tid.

Det skal du vide før du køber et vinkøleskab

Spar penge

I en hurtig rundspørge fik vi tilbud fra tre VVS’ere, hvor den laveste (time)pris startede på 400 kroner – altså gode danske kroner, du sparer ved at gøre det hele selv. Og så skal du heller ikke sidde og vente på at få en håndværker på besøg.

Derfor er det gået galt

1. Slitage. Alle mekaniske installationer bliver slidte med tiden­, og det gør sig især gældende for vandhaner, som bruges­ flittigt i hjemmet

2. Kalk. Hvor meget kalk der er i vandet afhænger af, hvor i landet du bor, men kalk sætter sig alle steder, blokerer og slider­ på alle blandingsbatteriets indvendige pakninger.

Sådan udskifter du dit armatur

Her får du en udførlig guide til, hvordan du udskifter et helt almindeligt køkkenblandingsbatteri – men teknikken er den samme på både badeværelset, i bryggerset og hvor I ellers har vandhaner.

Du skal bruge en svensknøgle, fastnøgle, skruetrækker og en lommelygte.

2 opskrifter på strikkede og hæklede karklude

1. Luk for vandet. Drej grebene på kugleventilerne, så de står vinkelret på rørene. Sidder de uhjælpeligt fast, bliver du nødt til at tilkalde professionel hjælp fra en VVS’er.

2. Kobberrørene/flexrøreneskrues forsigtigt af kugleventilerne. Sidder de godt fast, kan det blive nødvendigt at holde kontra på ventilerne, imens du skruer.

3. Det gamle blandingsbatteriløsnes nedefra og fjernes. Det kan være besværligt at komme til. Men en fastnøgle, en lommelygte og lidt tålmodighed er alt, der skal til.

4. Montér det nye blandingsbatteri, hvor det gamle sad. Der er forskel på, hvordan de forskellige blandingsbatterier monteres, og her må du ty til vejledningen, der fulgte med lige præcis dit nye blandingsbatteri. I vores tilfælde skal det skrues fast med et langt afstandsstykke samt en række pakninger og skiver.

5. Bundstykket i vores batterilåses fast med et par små skruer, når det har spændt blandingsbatteriet så fast ned mod bordpladen, at pakningerne lukker helt tæt, og batteriet står urokkeligt fast.

6. Bundstykket er monteret, og nu skal resten af blandingsbatteriet samles, inden du skruer de to vandslanger fast på kugleventilerne og igen åbner for vandet.

Mest læste artikler