Hvis du ikke kender disse vinterregler, kan det koste dig dyrt

Nyfalden sne betyder ikke kun sneboldkamp og varm kakao, men også pligter for de danske boligejere. Se her, hvad du skal huske.

Sne og salt på fortov

Man behøver blot at stikke snuden uden for hoveddøren for at bemærke, at det er blevet koldere i vejret, og at vintermånederne har gjort sit indtog. Som boligejer i Danmark har du vinterpligter over for dine medborgere, når frost og sne sætter ind. Det betyder i hovedtræk, at du er ansvarlig for snerydning af fortov og færdselsarealer ved dit hus. Det skriver Realmæglerne i en pressemeddelelse.

– Det er vigtigt, at man som boligejer følger sine vinterpligter. Skulle uheldet være ude, risikerer man at blive gjort erstatningsansvarlig. Dén, der er kommet til skade, kan gøre krav på udbetaling af erstatning for skader og fx tabt arbejdsfortjeneste, hvis man har forsømt sine pligter. Der kan også blive tale om erstatning for svie og smerte, varige mén, tab af erhvervsevne mv., siger Thomas Jacobsen, markedsdirektør hos RealMæglerne.

Tre vinteranbefalinger

  • Sørg for, at fortov og færdselsarealer ved huset er ryddet for sne mellem kl. 7 og kl. 22 (fra kl. 8.00 om søndagen). Rydningen skal ske så hurtigt som muligt, efter sneen er faldet. 
  • Fjern istapper fra/ved dit tag, så de ikke rammer folk i hovedet. Er der istapper på dit tag, som du ikke kan komme til, skal du sørge for at advare forbipasserende med afspærring og evt. skiltning. Herefter skal du hurtigst muligt få istapperne fjernet.
  • Spred grus, salt el.lign. mod isslag på fortov og færdselsarealer. Fortov, indkørsel, havegang, trapper samt andre færdselsarealer foran huset skal ryddes. Det skal sikre dig, men det skal også sikre, at postbud, skraldemand, gæster mv. kan færdes sikkert ved din bolig.

Hvis du har planer om at tage på ferie eller i sommerhuset, kan det være en god ide at lave en aftale med eksempelvis naboen, så de kan rydde og salte fortovet for dig, mens du er væk. 

Mest læste artikler