Vi har efterhånden oplevet det en del gange.
Pludselige skybrud eller langvarig, massiv regn der får gårdspladser, terrasser og haver til at stå under vand. Floder af regnvand der løber ned over tage og hen over parkeringspladser eller indkørsler til afløb, der må give efter for trykket, og resultatet er vand i kældre, oversvømmede kloakker og sumpede plæner.
Men sådan behøver det ikke at være, påpeger Mikael Skov, der er autoriseret kloakmester og medlem af bestyrelsen hos Danske Kloakmestre. Han mener, vi skal ændre fokus fra at se de enorme mængder regn som et problem til i stedet at betragte dem som en ressource.
– Det er vand, som sagtens kan bruges i husholdningen, og derfor er der også masser af gode muligheder for at udnytte regnvandet i stedet for bare at lede det direkte ud i kloakkerne, fortæller Mikael Skov i en pressemeddelelse.
Regnvand til hverdagsopgaverne for mindre kalk
Regnvand er specielt godt til eksempelvis vanding af haver, toiletskyld og vask af både bil, vinduer og tøj. Ofte faktisk bedre. Der er ingen kalk i regnvand, og dermed er det mere skånsomt for både toilettet og vaskemaskinen, ligesom det heller ikke efterlader kalkpletter på bilen og vinduerne.
Mindre belastning på kloakken
Ved at opsamle regnvandet hjemme på grunden i stedet for at smide det ud, undgår du også problemer med overfyldte kloakker og vand i kældrene, og alle, der har prøvet det, ved, hvor træls det kan være, som Mikael Skov siger.
Desuden bidrager du til at mindske presset på det offentlige kloaknet og renseanlæggene og dermed også til at løse en af samfundets store udfordringer ved klimaforandringerne.
Drikkevandet i Danmark er ikke en uendelig kilde
Den helt store gevinst, ved brug af regnvand er besparelsen på drikkevandet.
– Mange tror, at det gode, danske drikkevand er en uendelig ressource. Men det er det altså ikke. Det er vigtigt, vi sparer på det, hvis de kommende generationer også skal have mulighed for at drikke direkte fra hanen, konstaterer kloakmesteren og fortsætter:
– Derfor er det også helt oplagt at udnytte regnvandet i husholdningen i stedet for at bruge rent drikkevand til at skylle ud i toilettet. Regnvandet kommer direkte ned til os. Vi skal bare samle det op.
Læs også: Regnvandstønde – sådan genbruger du regnvandet
Installer regnvandsanlæg
Parret Ulla og Bo Holm har udnyttet regnvandet længe i deres husholdning.
For tretten år siden fik de installeret et regnvandsanlæg, som forsyner både deres tre toiletter og vaskemaskinen med regnvand fra taget. På den måde er regnvandet blevet en del af husholdningen, der ikke bare omfatter Ulla og Bo men også deres tre børn.
– Det er en behagelig tanke, at vi ikke bruger drikkevand i toiletterne. Der er ingen grund til at svine med drikkevandet, når tagvand er lige så godt. Eller endda bedre, fordi regnvand ikke indeholder kalk og derfor er mere skånsomt, siger Ulla Holm.
Sådan opsamler Holm familien regnvandet
Når det regner, bliver tagvandet ledt ned i tagrenderne, samles i et særligt filter og løber videre til en fire kubikmeter stor jordtank. Herfra suger systemets vakuumpumpe det automatisk ind, når der skylles ud i toiletterne, eller der vaskes tøj.
– Anlægget kører problemfrit og uden service, så der er ingen bøvl ved det, og så har vi det godt med at gøre noget godt for miljøet, fortæller Bo Holm.