Sådan gør du vinduerne klar til vinteren

Dine vinduer bør jævnligt tjekkes og vedligeholdes. Det er derfor det perfekte tidspunkt at få kigget vinduerne efter i sømmene, inden de koldere temperaturer og mørke dage for alvor banker på døren. Få tjeklisten her.

Nu skal du til at gøre dine vinduer vinterklar. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du holder dine vinduer flotte og funktionelle vinteren igennem.

Rengøring, smøring og maling. Disse tre trin hjælper dig godt på vej til at forlænge levetiden på dine vinduer og ruste dem til daglig brug og hårdførhed i forhold til vind og vejr.

– Det giver på mange måder pote at kaste sig over vedligeholdelsen af dine vinduer i efteråret, mens der stadig er masser af dagslys og milde temperaturer. Samtidig bidrager regelmæssig vedligeholdelse til, at du får glæde af dine vinduer i længere tid og undgår gener som træk, varmetab og råd i trækarme, fortæller Klaus Tiedemann, vinduesproducenter, Velfac, i en pressemeddelelse.

Rengøring forebygger dårligt indeklima

Det er vigtigt, at vinduerne så vidt muligt holdes fri for snavs – både på ruderne og vinduernes øvrige dele. Det kan nemlig påvirke indeklimaet negativt, hvis der samler sig snavs, insekter eller sand i vinduernes ventiler eller riste, da det risikerer at forhindre luftgennemstrømningen.

Sørg derfor for at tørre vinduets rammer og karme af med en fugtig klud. Du kan godt bruge lidt opvaskemiddel eller mild sæbe til formålet, men sørg for at rengøringsmidlet ikke indeholder opløsningsmidler eller har slibeeffekt. Det kan materialerne nemlig ikke tåle.

Når du rengør ruden er et godt tip at tilsætte lidt afspændingsmiddel. På den måde undgår du at få kalkpletter.

Det smørret der gør’et 

Du må aldrig være for fedtet med smøring af de mekaniske dele samt listerne. De skal smøres efter behov. Her skal du bruge en syrefri olie til at smøre både hængsler og beslag. Vær opmærksom på, at olien helst ikke skal ramme vinduernes “arme”, da det kan medføre, at vinduet har svært ved at holde sig åbent af sig selv.

Derudover bør gummilisterne smøres med silikone, som forhindrer sprækker og hjælper listerne til at holde sig smidige. På den måde kan du sikre dig, at vinduet forbliver tæt.

Maling er prikken over i’et

Nogle gange er det også det ydre, der tæller. Hvis du har trævinduer forskønner malingen ikke blot, men øger også modstandsdygtigheden. Husk også at vedligeholde fugerne. Hvis de har nogle år på bagen, kan de være utætte, hvilket kan resultere i trækgener og varmetab – og det øger varmeregningen i de kolde måneder.

Mest læste artikler