Sådan sparer du på varmeregningen uden at fryse

Når de korte dage bliver flere og flere, følger kulden oftest med, og de fleste af os skruer op for vores radiatorer. Men regningen kan hurtigt løbe løbsk. Følg disse seks gode råd, og undgå en alt for dyr varmeregning.

Det er blevet tid til at vinke farvel til efterårets milde temperaturer og sige hej til vinterens bidende kulde. Med andre ord er det nu, at mange danskere tænder for varmeapparaterne i hjemmet. Men selvom minusgraderne nok engang rammer det danske land, kan du ved hjælp af få ændringer og nemme råd holde temperaturen oppe og varmeregningen nede.

Det handler først og fremmest om at undgå varmeudslip, da du på den måde holder på varmen i boligen, og holder varmeregningen på et fornuftigt niveau. Hvis de gode råd ikke rækker, kan det dog være vinduerne, der lader for meget varme slippe ud.

Seks nemme råd til at holde varmeregningen nede:

1) Indstil radiatorerne ens

Kombinationen af en iskold radiator i samme rum som en brandvarm er dyr i drift, fordi varmen ikke udnyttes optimalt. Derfor bør du tænde alle rummets radiatorer og indstille termostaterne ens.

2) Luft ud kortvarigt, men ofte

Når der skal luftes ud om vinteren, er det ikke helt ligegyldigt, hvor længe vinduer og døre holdes åbne. Der skal naturligvis også luftes ud om vinteren, hvor der ellers er risiko for at skippe udluftningen. Men husk, at det i den kolde tid er bedst at lufte ud hyppigere og i kortere tid fremfor at lade vinduerne stå på vid gab flere timer ad gangen. Det forhindrer væggene i at blive kolde og svære at varme op igen.

3) Lad radiatorerne stå frit og under vinduerne

Du bør lade radiatorerne stå frit, så den varme luft kan komme væk og stige til vejrs. Hvis du for eksempel gemmer radiatoren bag en sofa, kan du ende ud med en brandvarm sofaryg, mens du sidder og fryser i sofaen, fordi radiatorens sensor opfatter rummet som varmt.

4) Brug gardiner og persienner smart

Endnu et tip er at overveje, hvordan du bedst udnytter dine gardiner og persienner. Det er både godt for humøret og for varmeregningen at trække gardinerne fra om morgenen, så du får glæde af vinterens sparsomme dagslys. Om natten er det dog en god idé at trække gardiner for og rulle persienner ned, så du holder varmen inde.

5) Hold en konstant temperatur

Det er bedst at holde en konstant temperatur også om natten. Det kan nemlig blive en dyr fornøjelse at varme rummene op igen dagen efter, hvis du sænker temperaturen mere end et par grader.

6) Udnyt gulvvarmen

Hvis du har gulvvarme, bør du overveje at droppe gulvtæpperne, som gør det svært for varmen at trænge op i rummet. Et mindre og løst tæppe er en bedre løsning, hvis du ikke vil undvære det bløde underlag eller de akustiske fordele.

Mest læste artikler