Sådan gør du velcro så god som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres mere effektivt. Her er 7 tricks, der får velcroen til at blive som ny igen.

Sløv velcro er ikke enden på tøjet

Det er bare SÅ irriterende, når velcroen ikke binder længere. Det stadie indtræffer ofte, før de sko eller det tøj, som velcroen anvendes til, er slidt op. Men der er sjældent nogen grund til at smide tøj eller sko væk på grund af sløv velcro. Velcroen kan nemlig renses, vaskes og børstes effektiv igen.  

Velcro er en lukkemekanisme til tøj opfundet i Schweiz i 1955. Velcro består af to dele: et plastikstykke med små løkker og 2) et tilsvarende plastikstykke med små bøjelige kroge. Når velcroen binder, sker det ved, at et stort antal kroge bliver fæstnet til et lige så stort antal løkker. 

7 måder at få velcroen til at binde igen

Det er den mere grove del af velcroen (den med krogene), som plejer at være problemet. Her samler skidt, tøjtråde og hår sig let. Der findes dog flere måder at få velcroen til at fungere optimalt igen.

1. Luk velcroen sammen

Den nemmeste måde at bevare velcroens evne til at binde er at sørge for altid at lukke velcroen. På den måde bliver begge sider af velcroen i langt mindre grad udsat for skidt og urenheder. 

2. Gnub to stykker velcro mod hinanden

En let måde at holde velcroen “frisk” er at gnubbe to stykker velcro med kroge mod hinanden nogle gange. Det vil løsne fnulderet, som derefter let kan fjernes med fingrene.

3. Brug en hæklepind eller en pincet

Det samme nummer kan også udføres med en lille hæklepind med en lille krog. Det er et større pillearbejde, men er det for eksempel nogle gode og fuldt funktionsdygtige sko, hvor velcroen bare er blevet lidt sløj, så kan det ofte godt betale sig at bruge 10 minutter med hæklepinden. En pincet kan i øvrigt også anbefales til dette arbejde. 

4. … Eller en tandbørste

Du kan også bruge en tandbørste til at børste krogdelen af velcroen. Det vil ligeledes gøre det lettere at fjerne skidtet efterfølgende med fingrene. 

5. Undgå støv med antistatisk spray

Er du træt af støv, der hele tiden samler sig på velcroen? Prøv at sprøjte velcroen engang imellem med en antistatisk spray. Det vil reducere den statiske elektricitet, og derfor vil der samle sig langt mindre støv fremover på velcroen.

6. Red den bløde side med en kam

Den bløde side af velcroen kan også undertiden trænge til at få fornyet sin fæstningsevne. Løkkerne kan nemlig med tiden faktisk blive sammenfiltrede. Det kan en almindelige redekam hjælpe på. Red blot den bløde side af velcroen forsigtigt igennem med kammen.

7. Vaske velcro med mild sæbe og varmt vand

Du kan også altid vaske velcroen med mild sæbe og i varmt vand. Dette vil hjælpe med at fjerne støv fra den bløde del af velcroen og samtidig også fjerne eventuel dårlig lugt fra velcroen.

Mest læste artikler