5 geniale tips til din opvaskemaskine

Få styr på hvordan du undgår kalk- og rustpletter på din opvask, samt hvordan du rengør opvaskemaskinen bedst muligt.  

Rengøring af opvaskemaskine

Husk jævnligt at gøre din opvaskemaskine ren, så din opvask kan blive så ren så mulig. Se nedenstående tips for effektiv rengøring:

  1. Tøm filteret for snavs og madrester, og skyl det med opvaskemiddel og vand.
  2. Rens grovsien 2-3 gange om ugen, og finsien 3-6 gange om året.
  3. Tør gummilister samt indersiden af lågen af jævnligt
  4. Har din maskine brug for en afkalkning, så kør en almindelig vask med citronsyrepulver i sæbedispenseren efterfulgt af et ekstra vaskeprogram, så alle sæberester skylles ud.

Find flere tips til rengøring af opvaskemaskinen her.

Kalkpletter på glas

Oplever du at der kommer hvide kalkpletter på dine glas kan det primært skyldes to ting. Først, at der ikke er salt nok på opvaskemaskinen. Salt er vigtigt, da det binder kalken i vandet så det bliver blødere og forhindrer, at kalken sætter sig på glassene. Brug altid grov opvaskesalt der er beregnet til vaskemaskinen. Almindeligt bordsalt kan ikke bruges som alternativ, da det ikke har de samme egenskaber til at binde kalken.

Den anden ting kan være, at salttilførslen ikke er indstillet efter vandets hårdhedsgrad. Hårdt vand kræver mere salt end blødt vand, da det indeholder mere kalk.

Kalkpletter kan ødelægge dine glas, og de kan være svære at få af igen. Har du dog allerede fået kalkpletter på dine glas kan du prøve at tilsætte 2 skefulde citronsyrepulver til din opvaskemaskines sæbeskuffe og vaske glassene på et almindeligt program.

Tjek vandets hårdhed i din kommune på GEUS’ hjemmeside her.

Rustpletter på bestik

Flyverust er et problem, de fleste med en opvaskemaskine oplever. Rusten skyldes små jernpartikler, som kastes rundt, når maskinen vasker op. Ofte kommer partiklerne ind i maskinen ved vask af jernredskaber såsom hvidløgspressere, sigter, osteklinger og lignende. Derudover vil redskaber som allerede er ramt af rust kunne være skyld i, at rusten spredes til andre ting i opvaskemaskinen.

Flyverusten kan bekæmpes ved at vaske maskinen igennem med citronsyrepulver i sæbedispenseren. Hvis der er rustpletter på dit bestik, så kom det med i vasken. Slut af med en almindeligt vask, så du sikre, at al syren er skyllet ud.

En anden metode er at rulle to lette bolde af sølvpapir som placeres i bestikkurven i din opvaskemaskine. Kør så en almindelig fyldt vask. Rusten vil sætte sig på sølvpapirsboldende, og problemet skulle være løst. Gentag metoden hvis du oplever, at der stadig er rust din maskine.

Læs også: 7 alternative måder at bruge dine opvasketabs på

Skyl ikke opvasken først

Det er ikke nødvendigt at skylle opvasken af, før du sætter den i opvaskemaskinen. Opvasken bliver automatisk skyllet i maskinen, før den går i gang med at vaske, og det er derfor spild af vand at skylle det inden. Du behøver derfor blot at skrabe madresterne af, inden du sætter opvasken i maskinen.

Opvaskemaskine eller vaske op i hånden?

Det er svært for bakterier at overleve i opvaskemaskinen på grund af kombinationen af en høj vandtemperatur og vaskemiddel. Opvaskemaskinen dræber stort set alle bakterier under en almindelig vask. Temperaturen skal op over 60 grader for at dræbe de fleste bakterier, og det er derfor svært at få opvasken lige så ren ved at vaske op i hånden. Derudover bruger du mere vand når du vasker op i hånden sammenlignet med nyere opvaskemaskiner.

Kilde: Samvirke.dk og Whiteaway.com

Mest læste artikler