Derfor bør du undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide vask

Når det gælder tøjvask er vaskemiddel vel vaskemiddel, ligegyldigt om det er pulveriseret eller flydende… Eller er det nu også sådan? Der er nemlig en rigtig god grund til, at du bør undgå at bruge flydende vaskemiddel til din hvide vask.

Få den maksimale effekt ud af dit vaskemiddel

De fleste vaskemidler klarer jobbet, når det gælder at få dit tøj rent og velduftende, men når det handler om at holde dit hvide tøj hvidt, er det ikke helt ligegyldigt, hvilket vaskemiddel du bruger.

Brug det rette vaskemiddel

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at du bør sortere dit vasketøj, så du vasker dit farvede tøj i én vask og dit hvide tøj i en anden vask. Det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at du bør vaske dit farvede tøj med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, og omvendt dit hvide tøj med vaskemiddel beregnet til hvidt tøj. Men hvorfor egentlig?

Undgå sur lugt i vaskemaskinen med disse simple råd.

Det rette vaskemiddel er vigtigt

Begår du den fejltagelse at vaske dit hvide tøj sammen med dit farvede tøj, kan du risikere at dit hvide tøj tager imod noget at den restfarve, der skylles ud af dit farvede tøj. Vasker du derudover dit hvide tøj med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, vil dit tøj hurtigere vil blive gulligt og kedeligt at se på.

Dette skyldes, at vaskemiddel beregnet til hvidt tøj ofte indeholder en smule afblegningsmiddel, der lysner dit hvide tøj, når du vasker det. Dette er også grunden til, at dit farvede tøj skal vaskes med vaskemiddel beregnet til farvet tøj, for at undgå at det bliver afbleget og mister farven.

Undgå at bruge flydende vaskemiddel til dit hvide tøj

Selvom flydende vaskemiddel kan få dit tøj lige så rent, som vaskepulver kan, så er der en rigtig god grund til, at du bør vaske dit hvide tøj med vaskepulver.

Undersøgelser viser nemlig, at flydende vaskemiddel er dårligere til at holde dit hvide tøj hvidt, end vaskepulver er, hvilket skyldes, at flydende vaskemiddel ikke kan bruges til iltblegning. Ved at bruge vaskepulver holder du således dit tøj hvidt i længere tid. 

En anden fordel ved at bruge vaskepulver er også, at vaskepulver typisk er billigere per tøjvask end flydende vaskemiddel. Det kan derfor også godt betale sig at vaske dit farvede tøj med vaskepulver – dog med vaskepulver beregnet til farvet tøj selvfølgelig. 

De vanskelige pletter på tekstiler kan godt komme af.

Ulemper ved vaskepulver

Når du vasker dit tøj med vaskepulver er der samtidig et par enkelte ting, du skal være opmærksom på. 

Hvis du vasker dit tøj ved lave temperaturer – her taler vi 20 grader eller lavere – vil vaskepulveret ofte have svært ved at opløses. I dette tilfælde bør du derfor anvende flydende vaskemiddel, da sæben allerede er opløst her.

Derudover er vaskepulver ofte mere skadeligt for vandmiljøet end flydende vaskemiddel, da vaskepulver inderholder flere tensider. Køb derfor altid vaskepulver med miljømærke.

Mest læste artikler