Dit gaskomfur er godt for miljøet

Om du bruger el-, glaskeramisk, gaskomfur eller noget helt fjerde, har faktisk en stor del at skulle have sagt i forhold til, hvor meget CO2 du udleder når du laver mad. Læs med og bliv klogere på hvorfor.

Twitter Print

De første komfurer

Da komfuret i tidernes morgen blev opfundet, var det ikke andet end et slags lukket ildsted, hvor røg og damp stod ud til alle sider. Med tiden har komfuret udviklet sig, så det passer til det moderne menneskes behov og er blevet langt mere energivenligt. Eller er det nu det?

Ser man nærmere på de forskellige former for komfurer, er det tydeligt, at gaskomfuret er det bedste alternativ, ift co2-udledning, når du selv skal kokkerere.

 

 

 

Hvor meget CO2 bruger du, når du opvarmer to liter vand fra 10 til 100°C?

Gram CO2

(1 gang)

Kg CO2

(150 x om året)

Elkoger

84

13

Gaskomfur

96

14

Induktionskogeplade

112

17

Glaskeramisk kogeplade

140

21

Gammeldags kogeplade

168

25

Kilde: Energitjenesten.dk

Nyt komfur?

Skal du til at indkøbe komfor indenfor den nærmeste fremtid, kan det godt betale sig at se mod den snart 200 år gamle opfindelse; gaskomfuret.

Selvom oplevelsen en induktionsplade giver er meget lig det gammeldags gaskomfur, er det oftest sidstnævnte der bliver valgt til, når køkkener i restaurationsbranchen skal ud og investere. Og det af den simple grund, at de mener, at et gaskomfur er nemmere at styre og mere præcist end induktionspladerne.

 

4 tips til at nedjustere din co2-udledning:

  1. Mange “for”-opvarmer deres vand i elkedelen inden det skal i gryden på komfuret, men som oftest kan det ikke betale sig – i hvert fald ikke for miljøet. Du bruger mere energi end hvis kun en dem bruges.

  2. Hvis du skal koge fx pasta er et låg altid en god idé. Du sparer både tid før vandet når kogepunktet, og bruger derfor mindre energi.

  3. Tænk altid over, hvor meget vand du bruger. Selvfølgelig skal vandet i gryden dække kartoflerne, men behøver der måske være dobbelt så meget vand?

  4. Hvis du sætter dine gryder på blus der har størrelse der svarer til maks din grydes bund, sparer du gas. For flammen skal ikke omslutte gryden, men opvarme bunden.

 

 

Twitter Print

Mest læste artikler