Få komfuret i topform

Kogeplader og ovn er nok det, der bliver brugt mest i et køkken. Derfor er det vigtigt, at de bliver vedligeholdt. Her er nogle gode råd til at rengøring af ovn, kogeplader og gasblus.

Fire typer overflader på komfuret
Der findes i princippet fire slags komfuroverflader: Masseplader af støbejern, glaskeramiske-, emaljerede- og ståloverflader. Derudover kan ovnens indre være belagt med emalje eller være selvrensende.

Masseplader
Masseplader er lavet af støbejern, der kan ruste, hvis en gryde koger over. Er skaden sket, renses pladen først med en skuresvamp og evt. en stålbørste. Varm pladerne godt op efter rengøring, så de er helt tørre. Lad dem køle af og smør et tyndt lag syrefri olie (symaskineolie) på pladerne. Tænd for pladerne på højeste trin og i ca. 3 min. Tør resterende olie af.

Mørk igen med kogepladerens
Masseplader bliver lysere med tiden. De kan få deres mørke farve igen med kogepladerens, der kan købes i de fleste supermarkeder. Rengør massepladerne grundigt først, og læg aldrig kogepladeskjulere på før pladerne er helt tørre

Glaskeramisk overflade
Til daglig rengøres hele glaspladen efter brug. Sluk kogepladen før rengøring og lad den køle helt af. Brug en fugtig klud og lidt opvaskemiddel. Tør derefter pladen med en tør, blød klud for at sikre, at alle rester af opvaskemiddel er fjernet fra pladen.

En gang om ugen
En gang om ugen eller oftere skal hele glaskogepladen rengøres grundigt med et glaskeramisk rengøringsmiddel. Det dækker glasoverfladen med en beskyttende film, der virker vand- og smudsafvisende. Efter rengøring gnubbes kogepladen helt ren med en tør klud.

Brug en speciel glasskraber
Brug aldrig stærke rengøringsmidler som skuremiddel, ovnrens, ståluld eller den grove side på rengøringssvampen. Brug en speciel glasskraber til at fjerne fastbrændte rester. Glasskraberen kan købes i de fleste hvidevare-forretninger. Pas på jord- og sandrester fra grøntsager. De kan ridse glasoverfladen. Bemærk, at induktionskomfurer også har en glaskeramisk overflade og behandles som oven for beskrevet.

Emaljerede overflader
Mange komfurriste og bageplader er emaljerede. Emalje tåler dårligt syre, der ætser emaljen, som fx citronsaft, eddike og salt. Du skal heller ikke bruge slibende rengøringsmidler som skurecreme eller -pulver. Læg rist/bageplade i blød i sæbevand et stykke tid. Du kan også smøre dem ind i brun sæbe og lægge dem i blød i en plastikpose natten over. Er der plads i opvaskemaskinen, kan de også vaskes der.

Læs også: Selvrensende pyrolyseovne fylder dit hjem med giftige gasarter

Ståloverflader
Komfurer i stål er flotte, men bliver med tiden ridsede. Rengør ståldelene med et særligt rensemiddel til rustfri ståloverflader og brug en blød klud. Anvend aldrig ståluld eller slibende svampe. Du skal heller ikke bruge slibende polérmiddel som skurecreme eller lignende. Brug en metalpolish og følg producentens anvisninger.

Gasbrændere
Et gaskomfur har brændere, der oftest lavet af jern, og de renses for sig. Læg dem i varmt vand tilsat lidt opvaske-middel i et kvarters tid. Vask dem grundigt, og tør dem omhyggeligt. Kontroller, at gashullerne ikke er tilstoppede. Gashullerne kan renses evt. med en piberenser eller en ultratynd flaskebørste. Brænderne skal rengøres ca. en gang om ugen. Hvis brænderne begynder at brænde ujævnt eller flammer op, skal de renses grundigt. Tjek, at brænderne sættes korrekt på igen.

Ovnen
Du kan bruge et specialmiddel fx en ovnspray. Pas på, at du ikke sprayer på andet end de emaljerede overflader, fx på varmluftsblæseren, og følg anvisningen på dåsen. NB: Ovnspray må ikke bruges i selvrensende ovne.

Brun sæbe er også godt
Du kan også bruge brun sæbe. Det er mere miljøvenligt. Smør ovnen ind i fast brun sæbe. Stil termostaten på 90-100 C°, og så snart sæben bobler op, skal ovnen slukkes. Når du igen kan røre ved ovnen, vaskes den af med rent vand.

Hvis ovnen er meget slem
Hvis ovnen er meget snavset, kan du smøre ovnen ind i brun sæbe og stille en kop salmiakspiritus ind i den kolde ovn. Ovnen skal ikke varmes op. Lad det hele stå natten over, og vask der efter ovnen af med rent vand. Spørg producenten om din ovn kan tåle salmiakspiritus.

Selvrensende ovne
Der findes 2 typer selvrensende ovne, katalytisk og pyrolytisk. Katalytisk er en speciel emalje, der nedbryder madstænk og fedt ved brug over 200 C°. En pyrolytisk ovn forbrænder fedt til aske ved 500 C°. Selvrensende ovne har et specielt renseprogram, der bruges når ovnen er blevet beskidt. Bliver ovnen ikke helt ren, må du kontakte producenten for nærmere anvisninger.

Gode tips til rengøring af komfuret

  • Sluk for strømmen før du begynder rengøringen.
  • Sørg for at kogeplade eller ovn er helt afkølet.
  • Brug aldrig en kniv eller lign. til at fjerne fastbrændt fedt.
  • Brug ikke skuresvampe eller slibemidler.
  • Læg aldrig staniol i bunden af ovnen eller på rist og plader, brug bagepapir.
  • Er du i tvivl, så kontakt producenten.

Mest læste artikler