Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

 

Hårde hvidevarer fylder på strøm- og vandforbruget

Vaskemaskine, køleskab, fryser og opvaskemaskine er de apparater, der står for størstedelen af hjemmets forbrug af el og vand – så der er penge at spare, hvis du køber de hårde hvidevarer, der matcher jeres families dagligdag. Ud over at se på energimærkningen, er det også vigtigt at se på, hvilke funktioner og programmer, maskinerne har.

Finindstilling giver mindre vand- og elforbrug

Med en topmoderne vaskemaskine, indstiller du programmet præcis til det tøj, du vil vaske. Der er ofte mere end 20 programmer at vælge imellem. Det giver mindre forbrug – og har den sidegevinst, at du kun vasker tøjet, til det er rent – og ikke mere.

Tjek på lydniveauet

Se efter vaskemaskiner på ca. 56 dB ved vask og 76 dB ved centrifugering. Larmen fra en opvasker kan være generende – især hvis du har et køkken-alrum. Umiddelbart skulle man ikke tro, at der var stor forskel på at være i stue med en opvasker på 47 dB eller en på 50 dB. Men decibel-skalaen er opbygget sådan, at når decibel-tallet bliver 3 point større, vil de fleste opfatte lyden som dobbelt så høj. Ofte skal der dog mere til – op til 10 dB, før vi opfatter lyden som dobbelt så høj.

De nye tørretumblere genbruger varmen

Med indbygget varmegenindvindingsanlæg er de helt nye tørretumblere kommet helt op i kategorien A – 40, altså 40 procent bedre end kravet til en klasse A. De benytter samme teknik som varmepumper – varmen genanvendes. Dermed bliver energiforbruget på under halvdelen af en klasse C tørretumbler.

Tørretumbler – brug den miljøvenligt

Sorter tøjet efter tykkelse, når du tørretumbler.
Centrifugering er især vigtig, hvis du bruger tumbler.
Sørg for, at tumbleren stopper, når tøjet er tørt!
Sorter evt. det tykke bomuldstøj fra og hæng op.
Hæng håndklæder op til de er næsten tørre, og giv dem et kvarter i tumbleren – så bliver de fine og bløde.

Ingen afrimning

En god funktion i de nye køleskabe og frysere er Nofrost – et system, hvor den kolde luft blæses ind i skabet. Det betyder, at der ikke kommer rim, så du skal aldrig rime skabet af.

Ekstra kulde

Foto: Askovølund
Nye køleskabe har specielle zoner til frugt og grønt.

Samtidig har mange af de nye køleskabe særlige zoner med fugt og ekstra kulde til frugt og grønt samt specielle områder til kød. Det sparer på madregnskabet, når varerne holder sig længere.

Store opvaskemaskiner

Ved opvask bruger en ny opvaskemaskine mindre end en sjettedel af den vandmængde, du ellers ville bruge, når du vasker op i hånden. Der er flere opvaskemaskiner på markedet, hvor der er plads til det hele – hvor der ikke skal skylles først – og som kan klare at vaske både gryder, fade og skåle også når det står ‘hulter til bulter’.

Kan vaske op energibesparende

Nogle opvaskemaskiner har tre etager – og udnytter den moderne højere bordhøjde fuldt ud. Maskinerne kan indstilles til at vaske langsomt og energibesparende – eller hurtigt, hvis du skal bruge bestikket med det samme.

Miljøet spares, hvis du brug solvarmt vand

De nye vaskemaskiner kan nu modtage varmt vand fra fx solfangeren eller pillefyret – det gør vasken meget billigere, da det er opvarmningen af vandet, der koster flest penge ved vask.

Mest læste artikler