Når toilettet er forstoppet

Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Hvad må man selv, og hvornår skal der en fagmand til? Få svar på alle dine spørgsmål om stoppet afløb her.

Brug af kemikalier i toilettet

Er toilettet stoppet, går det sikkert snart over. Sådan forholder det sig heldigvis de fleste gange, når toilettet ikke vil skylle ud. Ofte skal man bare vente et par minutter, så har vandet opløst papiret, og toilettet løber atter fri.

Hvis WC’et bliver ved med at være stoppet, så er næste trin ikke at gribe til kemikalier som afløbsrens, klorin eller kaustisk soda, hvilket mange gør, når det drejer sig om et stoppet afløb.

Disse produkter er i sig selv tvivlsomme produkter, som de fleste eksperter fraråder – ikke mindst på grund af miljøhensyn. Den gode nyhed er, at den slags kemi ikke rigtig egner sig til et stoppet toilet. Her skal man snarere bruge mere manuelle virkemidler som svuppere, afmontering og i sidste instans – professionel kloakservice.

Her er et overblik over det, du kan og må gøre, når uheldet er ude, og toilettet er stoppet  

Hæld en spand vand i toilettet

Hvis du ikke umiddelbart finder synderen, kan du hælde en spand vand i toilettet. Hæld det i på en gang, så kan det være, at svuppet fjerner det, der sidder fast. Prøv et par gange. Så længe vandet siver ud, er der håb.

Prøv med svupperen

Hvis vandchokket ikke fjerner proppen i toilet, så er det på med gummihandskerne og frem med svupperen. Anbring svupperen i toiletkummen, så den lukker helt for vand og luft ned i kummen. Foretag nogle kraftige pumpebevægelser i et par omgange. Det vil ofte være nok til at fjerne forstoppelsen. Måske skal pumpningen gentages et par gange.

Må jeg selv udskifte toilet?

Du må gerne som privatperson selv udskifte et toilet og også afmontere det for at rense røret under toilettet. Det skal du naturligvis kun gøre, efter du har lukket for for vandet ved hovedhanen, inden du flytter toilettet.
Du må dog ikke reparere dine kloakrør. Hvis de for eksempel er revnede eller beskadigede, skal en autoriseret kloakmester ifølge loven udbedre skaden.

Stadig stoppet – kontakt kloakservice

Hvis toilettet fortsat er tilstoppet, skal der mere drastiske midler til, og her må du gøre op med dig selv, om du selv vil gå i gang, eller om du skal have faghjælp i form af en kloakservice.

Se på tegningen over kloakrørene

Du skal have en split ind i kloakrørene, og der er så at sige to veje ind. Se på din tegning over kloakrørene under huset. Hvis du er heldig, kan du åbne en samlebrønd og stikke splitten ind i kloakrøret herfra.
Når du rammer forstoppelsen skal du prikke og stikke i den, til den løsner sig. Men hvis toilettet sidder på en forgrening, kan du ikke komme hele vejen op til toilettet igennem rørene.

Sådan gør du, hvis toilettet skal løsnes

Vejen oppe fra toilettet er mere besværlig, for du kan ikke stikke splitten igennem vandlåsen. Derfor skal toilettet af. Det gør du ved at løsne skruerne i bunden og huske at lukke for vandet. Herefter kan toilettet løftes af, og du kan få hånden op i den sidste del af toilettets afløbsrør, hvor tingene sætter sig. 
Kan du heller ikke finde noget her, må proppen sidde i selve kloakrøret. Hvis du kan se noget i afløbsrøret, kan du forsøge at lirke det op
  
Læs også: afløbsrens uden kemikalier – sådan gør du.
 
Et stoppet toilet – hvorfor stopper afløbet til, og hvornår stopper toilettet hyppigst til?  

Det kan ende med en fagmand

Hvis forstoppelsen er længere nede, må du prøve dig frem med splitten. Virker det stadig ikke, må en fagmand tage over med professionelt rense- og spuleudstyr.
Hvis der jævnligt opstår propper, kan det skyldes fejl i kloakken, for eksempel trærødder eller tæring, der har ødelagt røret. Hvis der er mistanke om det, kan en tv-inspektion af kloaksystemet finde problemet.
  
Læs også: Sådan gør du dit badeforhæng helt rent

Hvornår stopper toilettet hyppigst til?

Mange oplever kloakstop, efter de har skiftet deres gamle wc ud med et nyt kombinationskloset, der giver mulighed for at vælge mellem stort og lille skyl. Det er vigtigt, at det lille skyl ikke anvendes hele tiden. Det kan medføre tilstopning i afløbssystemet.
 
Tag også med i betragtning, at der kan være en tendens til, at toilettet stopper til om morgenen, hvor toiletterne navnlig i større ejendomme med flere wc’ere bruges af mange mennesker. Hvis tilstopningen sker på dise tidspunkter, er det måske ikke dit toilet, der er problemet, men hele ejendommens kloaksystem.

Hvad får toilettet til at stoppe til?

  • Hvis dit toilet ofte stopper, og rørene skal spules, kan årsagen være, at toilettet skyller med for lidt vand, så rørene ikke bliver skyllet helt igennem. Husk at bruge det ‘store skyl’ efter de ‘store toiletbesøg’ (undskyld vores fransk: når der er meget lort). 
  • Plastikholderen til duftblokken.
  • Vatpinde.
  • Hygiejnebind og bleer.
  • De sjove ting, børnene kan finde på at putte i kummen.

Mest læste artikler