Ny trend: Flere reparerer egne el-apparater

Der ingen grund til at smide blenderen, køleskabet eller opvaskemaskinen i skraldespanden, når apparaterne begynder at skrante. Det har flere danskere nu opdaget. Efter mange års køb-og-smid-væk-kultur er vi nemlig begyndt at reparere vores elektriske apparater selv - og det er både sundt for kloden og for pengepungen.

De danske genbrugsstationer bugner af elektronikaffald. Tidligere undersøgelser viser, at op mod en fjerdedel af apparaterne stadig virker og faktisk kun har få skader. Derfor er det en positiv udvikling, at meget nu tyder på, at vi står midt i en bæredygtig modreaktion til flere års brug-og-smid-væk-kultur.

Fra køb-og-smid-væk til køb-og-pas-på

Ifølge Henrik Egede, der er direktør i brancheorganisationen APPLiA Danmark, er der en begyndende tendens til, at forbrugere ønsker at reparere deres produkter selv frem for at købe nye.

– Vi er på vej væk fra køb-og-smid-væk og henimod køb-og-pas-på. Vi er alle begyndt at tænke os bedre om, og det er gået op for mange forbrugere, at det ofte er en bedre løsning at reparere end at købe nyt – både for pengepungen og for kloden. Det er en tendens, vi mærker på forskellig vis nu i branchen for hårde hvidevarer og andre elektroniske apparater, fortæller han i en pressemeddelelse.

Flere reparerer støvsugeren

Et eksempel på den bæredygtige udvikling finder man hos butikken Støvsugerbanden. Virksomheden har i løbet af det seneste år oplevet en markant stigning i antallet af kunder, der ønsker at reparere støvsugeren frem for at købe en ny. Det fortæller butikkens direktør, Nicole Kiel Broch:

– Vi har tidligere haft kunder, der har købt en ny støvsuger, alene fordi de syntes, det var svært at finde de rigtige poser til den gamle. I de seneste år er kunderne dog blevet mere opmærksomme på bæredygtighed. Tendensen viser sig i, at vi generelt sælger flere støvsugere af høj kvalitet og i særdeleshed i mængden af reparationer, siger hun.

Mange penge at spare

Nicole Kiel Broch mener, at det handler om at tage ansvar for miljøet- men også for økonomien. Der er nemlig mange penge at spare ved selv at kigge de gamle elektronikapparater efter i sømmene. 

For eksempel kan du finde reservedele til billige penge på nettet. Blandt andet derfor er chancen for selv at fikse apparaterne for få penge høj. Hvis du ikke selv har evner til at reparere, kan du også sagtens få andre til det – og ofte for en billig pris. Der findes nemlig både mindre reparationscaféer og hobbyfolk, der er villige til at reparere elektronik for ganske små beløb. 

5 tilbagevendende problemer du selv kan fikse 

Det er dog ikke kun, når det gælder elektronik, at det kan betale sig at finde sin indre handyman frem. Der er nemlig også mange defekte ting på badeværelset eller i køkkenet, som almindelige dødelige sagtens selv kan reparere eller udskifte.

Her kan du se 5 tilbagevendende problemer ved ovn, bruser, vandhane, emhætte og opvaskemaskine, som du sagtens selv kan fikse.

Læs også: Radiatorskjuler – Byg selv en dekorativ skjuler til traditionel radiator

Mest læste artikler