Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke opvaskemaskinen og årsagen til, at du skal huske at gøre det.

Opvaskemaskiner skal også afkalkes

De fleste ved, at vaskemaskinen jævnligt skal afkalkes. Det er godt at have det i baghovedet, når opvaskemaskinen begynder at underpræstere, og der pludselig er kalk på glassene og hvide flager på tallerkner og bestik.

Opvaskemaskiner skal nemlig også rutinemæssigt afkalkes. Hvor ofte afhænger af den landsdel, du bor i. Metoden kan du selv vælge – her er 3 forskellige muligheder.

Hvor ofte skal opvaskemaskinen afkalkes?

Behovet for afkalkning varierer i Danmark fra landsdel til landsdel. Hvis vandet er hårdt og kalkholdigt, kræver det hyppigere afkalkning. Det er tilfældet, hvis du bor i København eller på Møn og Lolland-Falster. På det øvrige Sjælland, på Fyn og langs store dele af Jyllands østkyst er vandet også temmelig hårdt. Det blødeste vand finder du i Midt- og Vestjylland.

En årlig afkalkning er mininum i hele landet. To gange er godt for være på den sikre side – særligt hvis du bor i områder med hårdt vand. Bor du i visse dele af København eller andre steder med kalkholdigt vand er 3-4 gange afkalkning af opvaskemaskinen om året en fordel. 

GEUS' kort over hårdheden i vandet i Danmark.  
GEUS’ kort over hårdheden i vandet i Danmark. Jo mørke farve jo mere kalkholdigt er vandet. Læs mere om kortet hos det geologiske forskningsinstitut, GEUS  

Sådan viser tilkalkning af opvaskemaskinen sig

Tilkalkningen er både noget, som viser sig ved, at der efterlades kalkpletter på det opvaskede, men også ved at kalkaflejringer forhindrer maskinen i at fungere optimalt. Det viser sig for eksempel ved, at der opstår kalkaflejringer i vanddyserne og på øvrige steder i opvaskemaskinen. Disse aflejringer sænker vandtrykket og bevirker derfor, at opvaskemaskinen ikke vasker helt rent.

Derfor opstår kalkpletter

Det første, du skal mistænke, hvis der opstår kalkpletter i opvaskemaskinen, er doseringen af saltet

Salt bidrager til at binde kalken i vandet, så at kalken ikke ender på glas og på det øvrige køkkentøj. Jo mere kalk, der er i vandet i din landsdel, jo mere salt skal du bruge. Bruger du fint salt i din opvaskemaskine, burde du måske overveje at gå over til groft salt, der er mere effektivt mod kalk i opvaskemaskinen.  

Det er ikke alle, der bruger salt i deres opvaskemaskiner. En god grund til at gøre det er, at det drastisk reducerer behovet for afkalkning. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Eddike er en billig og miljøvenlig måde at bekæmpe kalk i opvaskemaskinen  
Eddike er en billig og miljøvenlig måde at bekæmpe kalk i opvaskemaskinen, og så er det nemt…  

Hvis det ikke hjælper med en ændring i doseringen af saltet, så er her 3 enkle måder at afkalke opvaskemaskinen. Prøv dig frem eller vælg den metode, der passer dig bedst. 

1. Rens opvaskemaskinen med eddike

Det nemmeste trick er at bruge eddike. Det skal være den simple (og billige) lagereddike. Det er den, der også kaldes hvid eddike – altså uden farve.

Hæld cirka en halv liter lagereddike ned i bunden af vaskemaskine og kør en vaskegang på højeste temperatur. Har du glas eller anden service med kalkflager på, kan de sagtens få en tur med i opvaskemaskinen sammen med lagereddiken. Du vil blive overrasket over, hvor effektivt og hurtigt eddike kan fjerne kalk fra glas og servide. 

2. Brug citronsyrepulver til afkalkning

Du kan også anvende citronsyrepulver. Af forsikringsmæssige årsager er det bedst at bruge citronsyrepulver i stedet for citronsyre, som tit er det, der anbefales.

Kom et brev citronsyrepulver i sæbedispenseren og kør en almindelig vask. Følg derefter op med et ekstra vaskeprogram uden opvaskemiddel. Dette er navnlig vigtigt, hvis du til daglig bruger et sæbemiddel med klor i. Kombinationen af klor og syre kan nemlig fremkalde giftige dampe. 

3. Brug afkalkningsmidler til opvaskemaskiner 

Der findes mange forskellige afkalkningsprodukter i handlen. Det kan være beholdere som stilles omvendt i vaskebakken. Citronsyre vil ofte være en af ingredienserne. Hvis afkalkningsmidlet kommer som tabs anvendes de på samme måde som citronsyrepulver (og opvasketabs) ved at blive anbragt i rummet til sæbe. Kør derefter en vaskegang uden brug af opvaskemiddel. Kør til slut også her et vaskeprogram uden brug af sæbe. 

Mest læste artikler