Sådan skal du ifølge eksperterne placere knive og gafler i opvaskemaskinen

Det er den slags, der kan splitte familier ad: skal knive, gafler og skeer placeres med spidsen eller tænderne nedad i bestikbakken, eller skal de vende opad? Nu har eksperterne fundet svaret. Se det her.

Korrekt pakning af opvaskemaskinen

Der er flere skoler i, hvordan man pakker bestikket korrekt i en opvaskemaskine, og de står stejlt over for hinanden.

Bor du sammen med én, der arrangerer bestikket modsat af dig, så har du sikkert allerede ved flere lejligheder taget dig i at omarrangere bestikbakken. Måske har I også haft ophedede diskussioner om, hvordan servicen bedst anbringes i bestikbakken.

Det behøver du ikke længe. Næste gang der opstår et kontrovers, har du her de uofficielle regler for korrekt pakning af opvaskemaskinen.

Derfor er der konflikt om bestikbakken

Det springende punkt i kampen om bestikket handler først og fremmest, om knivene skal vende med den spidse opad eller nedad. Der er oplagte ulemper ved at vende knive med bladet opad: det kan nemlig meget let ende med, at en eller anden kommer til at skære sig på knivene eller stikke sig på spidserne af dem.  

En anden kilde til debat er, hvordan man sørger for, at knive bedst bliver vasket grundigt rene. Her er der hygiejniske problemer ved at at vende hovedet på skeen, tænderne på gaflerne eller bladet på knivene ned i bestikbakken. Hernede vil vandtrykket nemlig være mindre, og restaffald vil have vanskeligere ved at løbe væk. 

Hvad siger producenterne selv?

Den amerikanske tv-kanal NBC har forsket lidt i sagen. Programmet NBC News har først pløjet sig igennem alle de brugsanvisninger til opvaskemaskiner, de kunne finde, og på alle mulige andre måder researchet emnet. Svaret viser sig at være – næsten – entydigt. 

“Næsten alle manualer til opvaskemaskiner, producenter, websites og talspersoner for hårde hvidevarer-firmaer er enige om én ting: Placér knive med bladet nedad i bestikbakken, så ulykker undgås.” Dette er den konklusion, som NBC news kommer med i denne artikel på baggrund af deres research. 

Læs også: Derfor må dine drikkeglas ikke stå med bunden i vejret 

Konklusion fra amerikansk forbrugerorganisation

Meningerne er derimod mere delte, når det drejer sig om gafler. Flere kilder anbefaler opad og andre nedad, og nogle vil lade det være op til forbrugerne. 

For at nå frem til en salomonisk løsning henvendte NBC News sig til den meget velanskrevne amerikanske forbrugerorganisation, Consumer Report. Her indhentede programmets tilrettelæggere en utvetydig udtalelse fra senior testleder Emilio Gonzalez.

Som amerikaner er han naturligvis panisk ræd for at få fingrene juridisk i klemme. Derfor lægger han ud med at anbefale, at man altid skal konsultere opvaskemaskinens manual først og følge rådene deri.

Men Emilio Gonzalez holder sig dog ikke tilbage med at komme med en anbefaling baseret på sin fagkundskab. Her er hans og dermed Consumer Reports indstilling:

  • Placér skeerne opad
  • Placér gaflerne opad
  • Placér knivene nedad, så ingen skærer sig. 

Bonusanbefaling om bestik i bestikbakke

Emilio Gonsalvez har ydeligere en bonusanbefaling om brug af bestik i bestikbakker:

  • Brug hullerne i racken, hvis bestikbakken er udstyret med et låg.

Dette vil kunne forhindre, at de enkle stykker bestik kommer til at klæbe sammen. Det er særligt kritisk og hyppigt forekommende ved skeer.

Konklusion 

Den vigtigste konklusion ved denne undersøgelse

  • Placer altid knive med bladet nedad i bestikbakken

Mest læste artikler