Disse populære ovne fylder dit hjem med giftige gasser

Ovnene er blevet mere almindelige de sidste par år. De er imidlertid sundhedsskadelige, hvis man ikke tager sine forholdsregler. Se hvordan du beskytter dig her.

pyrolyseovne kan være farlige

Ny forskning afslører, at selvrensende ovne – de såkaldte pyrolyseovne – er direkte sundhedsskadelige, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Det skriver bolius.dk.

Forskningen er foretaget af danske Torben Sigsgaard, som er professor i indeklima ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. 

– Det er ligesom at have et bål indendørs. Pyrolysen laver lige så mange partikler, som hvis du steger mad over et bål på gulvet i dit køkken, siger Torben Sigsgaard til bolius.dk.

Når man benytter de såkaldte pyrolyseovne, bliver det fastbrændte skidt i ovnen brændt væk ved høje temperaturer på op til 500 grader. Og netop de høje temperaturer er et problem, eftersom varmen får pyrolyseovnen til at frigive skadelige partikler og giftige gasarter som for eksempel formaldehyd.

Forurener mere end biler

Ifølge professor Torben Sigsgaard udleder den selvrensende ovn efter blot et kvarter over 500.000 fine partikler, som potentielt kan trænge ned i lungerne og gøre skade. Til sammenligning er der blevet målt 10.000-35.000 af de ultrafine partikler per cm3 på den stærkt trafikerede H.C. Andersens Boulevard i København, mens en brændeovn udleder mellem 60.000 og 160.000 partikler per cm3. 

Sådan beskytter du dig

For at undgå de skadelige partikler og giftige gasarter er det derfor ifølge Torben Sigsgaard nødvendigt at lufte ud med gennemtræk og åbne døre og vinduer, når ovnen står på selvrensnings-programmet.

Det er ikke nok bare at tænde emhætten.

Mest læste artikler