Husk at rense vaskemaskinen, så du undgår sur lugt

Selvom vaskemaskinen ofte kører med sæbevand, er det ikke nok til at holde den i fin form. Efter nogle år kan maskinen få en sur og muggen lugt, og maskinen vasker måske ikke længere optimalt. Heldigvis er der råd for det. 

Frisk kur til vaskemaskinen

Forkert dosering af sæbe og skyllemiddel kan få vaskemaskinen til at kalke til, og det forkorter maskinens levetid. De lave vasketemperaturer, de fleste kører med, giver grobund for bakterier, og det giver dårlig lugt. Men med den rette pleje slipper du for dårlig lugt, og vaskemaskinen holder længere.

Gentag vasken 2-3 gange

Start med at rense trevlesien. Kør en vask ved 60ºC med vaskepulver, men uden tøj. Rens trevlesien igen. Gentag vasken 2-3 gange til der ikke sætter sig mere skidt i trevlesien. Kør derefter en 60ºC vask uden sæbe for at skylle maskinen godt igennem.

Læs også: Derfor skal du putte isterninger i tørretumbleren

Afkalk med citronsyre

Så er tiden kommet til den egentlige afkalkning. Hæld 30 g citronsyre i sæbeskuffen og vask igen ved 60ºC. Dette gentages 3 gange. Slut af med at køre et 60ºC program uden sæbe eller citronsyre. I stedet for citronsyre kan du også købe specialmidler til afkalkning af maskinen. Spørg hos materialisten eller i supermarkedet.

Rengøring af maskinens ydre dele

Vaskemaskinens ydre dele rengøres med et mildt rengøringsmiddel og tørres efter med en blød klud. Sæbeskuffen rengøres grundigt og skylles igennem med husholdningseddike. Gummilisten rundt om døren kan vaskes med en mild kloropløsning hvis den er jordslået.

Sæbeskuffe i vaskemaskine, når den ikke trænger til rengøring.
Sæbeskuffen på vaskemaskine har også godt af en grundig rengøring en gang imellem.

Sådan forebygger du sur lugt i vaskemaskinen

  • Kør en kogevask en gang om ugen, evt. uden tøj i.
  • Lad lugen stå på klem, når du ikke vasker.
  • Rens trevlesien en gang om måneden.
  • Tjek vandets hårdhedsgrad, og dosér sæben derefter.
  • Brug kalkbinder, hver gang du vasker, så kan du dosere sæben til blødt vand. Det skåner miljøet, og forhindrer kalk i maskinen.
  • Afhængigt af, hvor ofte du vasker, anbefales det, at du rengør/afkalker vaskemaskinen 2-4 gange årligt.

Læs også: 10 ingredisenser fra dit køkken, der også kan fungere som rengøringsmiddel

Mest læste artikler