Brug farver til at skabe stemning i dit hjem

Det er utroligt, hvad farver kan gøre af forskel for et rum, hele boligen - eller dig selv. Farverne bestemmer stemningen, men lys og mørke påvirker også. 

Farverne påvirker os

Spor dig ind på farvevalget ved at vælge, om stemningen skal være varm eller kølig, dynamisk eller afslappet. Gul, orange og rød aktiverer os og giver os mere energi. Blå og grøn får os til at slappe af. Generelt skaber varme farver en intim afslappet stemning, mens kølige farver giver ro og skærper koncentrationen. Derfor er de gode til fx sove- og arbejdsværelse.

Vælg de farver, som du godt kan lide

Vælg de farvetoner, der matcher dine yndlingsting og de øvrige af husets rum. Du kan vælge ud fra to grundprincipper: Enten en neddæmpet tone i tone-stil, hvor en bestemt farve bliver gradueret, eller komplementærprincippet, hvor du sætter to komplementærfarver sammen for at fremhæve hver enkelt farve: Fx vil en orangefarvet stol blive ekstra fremhævet, hvis du vælger en blå pude eller plaid til sofaen.

Tjek hvordan dagslyset er inden du vælger farve

Farver kan opleves forskelligt, afhængig af, hvilken lyskilde der bruges, eller hvor meget naturligt dagslys rummet har. Prøv evt. at lave en farvetest på væggen eller på en løs plade, og se, hvordan den virker i løbet af dagen, eller når I tænder lys i rummet. Lyse farver kan gøre et rum med lidt dagslys både større og køligere, og store, lyse rum kan gøres lune og intime med farver i en varmere og kraftigere skala.

Vælg lyst eller mørkt

Lyse farver på vægge og/eller lofter får et rum til at virke større, mens mørke farver får det til at virke mindre. Farvens intensitet vokser med størrelsen af det areal, der males. 

Tænk på gulvets farve

Det giver den mest naturlige rumfornemmelse og tyngde, hvis gulvet er mere mørkt end væggene. Hvis I alligevel vælger lyse gulve og måske mørkere farver på væggen, så skab tyngde eller modspil ved fx at placere et tungt og mørkt møbel langs den ene væg.

Hvis du skal skifte farve

Skal væggen males over med en ny farve, så husk:

  • At vaske væggen af først.
  • At lade være at tynde malingen, da der så kan komme gennemskin fra den gamle farve.
  • At beregne tre lag ny maling for at dække en gammel mørk farve med en ny lys farve.
  • At du skal grunde væggen, hvis der er nikotin- eller vandskjolder, eller hvis væggen er malet med alkydmaling.
  • At når du har valgt en farve på kortet hos farvehandleren, så gå to nuancer tilbage i forhold til den farve, du køber. Farver virker voldsommere, når de bliver malet i stort format.

Mest læste artikler