Gulvmaling: Er det muligt at male gulve af vinyl og linoleum?

Og hvordan når du frem til det bedste resultat? Få vores tips her.

Hvorvidt gulv kan males, kommer an på hvilken type gulvbelægning, der er tale om. Bløde, uensartede vinylbelægninger, er ikke egnet til gulvmaling. Disse gulvbelægninger er bløde, og giver dårlig vedhæftning, og gulvmalingen vil kunne sprække op og falde af. 

Find den rigtige gulvmaling

Det bløde element i vinylgulvene kan også påvirke tørrings- og hærdningstiden, hvilket kan medføre stygge mærker, hvis gulvet bliver taget for tidligt i brug. Nogle typer gulvmaling, som Flügger, fungerer derimod godt på ældre ensartede vinylbelægninger, så længe fladen er ren, tør og fri for sæbe, gulvvoks og fedtstoffer.

Hiv fat i malingproducenten, hvis du er i tvivl om din belægning kan males.

Test først gulvmalingen

I de fleste tilfælde er det helt problemfrit at male linoleumsgulve. Det kan alligevel være klogt at afprøve, for at se om malingen sætter sig ordentligt. Mal et lille teststrøg på en lille synlig del af gulvet, og klor lidt for at tjekke, malingen sidder. 

Gør den det, er det ikke noget problem at male resten af gulvet. Men det er alligevel godt at være klar over faren for, at gulvmalingen sprækker, altid vil være tilstede.

Sådan gør du

1. Rengør først belægningen grundigt inden du påfører gulvmalingen. Alle rester af gulvvoks, polering og lignende skal fjernes. Brug gerne en skrubbebørste og et alkalisk rengøringsmiddel. Skyl godt efter, og forsikre dig om, at underlaget er tørt før du maler med gulvmalingen.

2. Normalt er det her ikke nødvendigt med hæftegrunding, så det er bare med at komme i gang med at male. Vi anbefaler, du bruger en gulvmaling, som er specielt udviklet til at kunne tåle lidt ekstra slitage. Gulvmalingen skal kunne tåle at blive trådt og spildt på, uden at tage skade. 

3. Begynd at male langs en væg med en flad pensel. Gå derefter hen til rullen, fastgjort til et forlængerskaft. Det gåde både hurtigere, og er meget mindre trættende. Eftermal med pensel ved brug af en rulle, så du undgår rullestruktur i malingsfilmen. Mal mindst to af disse lag. 

Læs også: Epoxymaling til gulv, fliser og klinker. Sådan gør du det selv

Mest læste artikler