Loftet blev sprøjtemalet på en weekend

Nymalede lofter giver boligen et pift, men det er besværligt med stiger og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger. Derfor lød muligheden for at stå på gulvet med en sprøjtepistol og klare lofterne på den halve tid næsten for god til at være sand. Vi satte en weekend af til projektet.

Køb eller lej sprøjtepistolen

En sprøjtepistol kan købes eller lejes, og producenterne af maskinerne lover gode resultater, hvis man blot følger anvisningerne. Vi valgte at indkøbe en Wagner – WallPerfect W 985E. Den koster ca. 2.600 kr., men kan også bruges til mange andre maleopgaver. I flere private byggemarkeder kan du leje en sprøjtepistol til ca. 400 kr. om dagen.

Fredagen blev brugt til indkøb

Indkøb af maling og andre materialer til opgaven. Vi brugte også en god time fredag aften på at rydde stuen for pyntegenstande og andet løst inventar.

Lørdagen startede med at samle maskinen

Sammen så vi den video, der hørte til maskinen. Det at være to betød, at vi i fælleskab fik samlet maskinen på ingen tid. Det, den ene var usikker på, havde den anden forstået. Også under arbejdet med afdækning var det godt at være to.

Den øverste del af væggen blev pakket ind i plastik

Større genstande blev pakket ind i plastik. Ved hjælp af special-tape og plastik dækkede vi den øverste del af væggene til hele vejen rundt. Gulvet blev i første omgang kun dækket til lige der, hvor vi ville sprøjte. Det viste sig at være en rigtig dårlig idé.

Let – når bare vi brugte langsomme bevægelser

Vi fortyndede malingen – og var klar til sprøjte-arbejdet. Instruktions-videoen anbefaler, at du prøvesprøjter på et stykke pap, men da det var loftet og ikke væggene, vi skulle male, sprang vi dette punkt over. Det viste sig, at maskinen var let at betjene, så længe vi brugte langsomme bevægelser og havde maskinen på laveste hastighed.

Malingen ramte gulvet

Det gik meget tjept med selve sprøjteprocessen, så efter bare to minutter var loftet over det afdækkede område færdigt. Da var det, vi opdagede, at vores afdækning langtfra var grundig nok. Uden for området var malingen dalet ned som små hvide prikker på gulvet.

Vi startede forfra med at dække af

Vi begyndte forfra med at dække af, og nu blev hele rummet pakket ind. Det tog tid, men til gengæld kunne vi male resten af loftet på ca. 45 min! Vi åbnede vinduerne, forlod rummet – og tog en velfortjent frokost.

Nem rensning

Søndag var loftet malet og stuen indrettet på ny.

Malingen tørrer hurtigt, så efter et grundigt tjek sprøjtemalede vi igen der, hvor det var nødvendigt. Det var uproblematisk at rense maskinen. Det blev gjort udendørs og tog bare et kvarter. Hen mod aften fjernede vi afdækningen, men vi lod vinduerne stå åbne natten over.

Søndag – færdig arbejde

Efter den grundige udluftning stod stuen frisk og nymalet klar til at blive indrettet på ny. Søndag eftermiddag kunne vi “falde ned” i sofaen og nyde en film på skærmen. Opgaven var veludført!

6 tips til arbejdet

 • Gør opmærksom på formål og metode, når du køber malingen.
 • Rummet skal være afdækket – ned til mindste cm. Hvis ikke, får du hvid “sne” overalt. Luk af ind til andre rum, mens du sprøjter. Forlad derefter rummet, og luft gerne ud natten over.
 • Du skal bruge åndedrætsværn, når du sprøjtemaler.
 • Malingen skal have tykkelse som fuldfed kakaomælk, så går arbejdet nemmest.
 • Husk en forlængerledning, så maskinen kan følge med dig rundt, uden at du skal skifte stik.
 • Dysen kan indstilles til både vandret og lodret brug. Vær opmærksom på, at den står rigtigt. Det letter arbejdet.

Her blev vi overraskede:

 • Den medfølgende video lettede samlearbejdet af maskinen. Det tog bare 15 min.
 • Vi fik et flottere og mere professionelt resultat, end vi havde forventet.
 • Maskinen var nem at rense efter brug.
 • Vi var trætte efter projektet, men ingen ømme muskler eller hold i ryggen.

Her blev vi skuffede:

 • Brugsanvisningen lovede “mindre afdækning, end når man maler “normalt”. Det holder altså ikke stik. I alle tilfælde ikke, når det er lofter, der skal males.

Det kostede det:

 • Sprøjtepistol ca. 2.600 kr. – kan bruges til andre ting.
 • Maling ca. 650 kr.
 • Materialer til afdækning ca. 360 kr.
 • En samlet pris for 30 m2 stue = 3.600 kr.

Mest læste artikler