Maling af laminat – kan det lade sig gøre?

En læser har et ældre køkken med låger af plastlaminat og vil gerne give den en ny farve. Vores ekspert svarer på, om det kan lade sig gøre. 

Laminat er ikke ligefrem noget ideelt underlag for maling, men det kan godt lade sig gøre.

Læser: Kan man male laminat?

En læser har skrevet ind med dette spørgsmål: 
  
  • “Vores ældre køkken har låger og fronter af plastlaminat. Vi vil gerne give dem en ny farve, men kan det lade sig gøre? “
Laminat er ikke ligefrem noget ideelt underlag for maling, men det kan godt lade sig gøre. Du kan altså godt male dine køkkenlåger eller bordplade i laminat og du kan endda skifte farve ofte, da malingen typisk ikke vil holde mere end et par år.
Blå maling på laminat

Male på laminat – sådan gør du

Efter grundrensning slibes overfladerne grundigt med slibepapir, korn 120/150. Brug evt. en ekscentersliber. Sørg for at fjerne alt slibestøv og brug derefter en terpentinbaseret grundmaling til at grunde med. Den har den bedste vedhæftning. 

Maling af laminat: Trin for trin-guide til forberedelse

  • Vask alle dele med grundrens og skyl grundigt med rent vand (rester fra sæbe og grundrens kan være årsag til at malingen skaller af).
  • Slib grundigt med sandpapir korn 120/150. Du kan eventuelt bruge en excentersliber, plansliber eller en rystepudser.
  • Fjern al overskydende støv med en fugtig klud.
  • Grund med en god hæftegrunder.
  • Slib eventuelt med blidt sandpapir korn 240, når grunderen er hærdet, hvis der skulle være nogle støvkorn du har overset og som sidder fast i grunderen.
Grøn maling på laminat

Brug en lille glat malerulle

Slut af med to lag enten terpentin- eller vandbaseret blank eller halvblank maling, der er egnet til træ. Hvis du bruger en lille glat malerulle, får du det pæneste resultat.

Mørkeblå maling på laminat

Fjern maling på laminat

Der er to effektive måder at fjerne maling fra en laminatoverflade. Den ene er, at du kan gennemvæde en klud i acetone, lægge det på malingen og overdække med plast. Det burde opløse malingen, så den kan vaskes af. Den anden måde er, at lægge et lag brun sæbe på overfladen, hvilket også skulle kunne opløse malingen. Metoden med brun sæbe er dog noget langsommere end med acetone.

Læs også: Epoxymaling til gulv, fliser og klinker. Sådan gør du det selv

Hvordan maler man laminat låger?

Start med at vaske lågerne grundigt. Herefter kan du begynde at slibe og grunde med hæftegrunder. Til sidst kan du begynde at male dine laminat låger.

Mest læste artikler