Sådan laver du en skarp kant med malertape

Malertape er uundværligt, hvis du vil male lige kanter. Det kræver dog, at du følger nogle enkle regler. Læs om reglerne her, og se også hvordan du pynter væggen fint med en skabelon. 

Malertapen skal sidde så kort tid som muligt

Malertape gør livet lettere ved gør det selv-malerprojekter. Men måske har du oplevet, at der alligevel er ting, der driller. Limen under malertape hærder, jo længere tid den sidder. Derfor er det vigtigt, at du sætter tapen op umiddelbart, inden du maler og fjerner den igen så hurtigt som muligt – når du har malet sidste gang, og inden malingen er tør.

Malertape til sarte overflader

Nogle sværger til bestemte mærker af malertape. I dette tilfælde har vi brugt malerforretningens billigste standardtape. Så længe du følger rådene omkring malertape, fungerer det fint. Du kan også få malertape, som er specielt egnet til sarte overflader. Her skal du bare være opmærksom på, at den kan have svært ved at hæfte på en struktureret overflade som glasvæv eller savsmuldstapet.

Tape til udendørs maling

Skal du male udenfor, kan du få tape, som er UV- og fugtbestandig. Her er overfladen på tapen så robust, at limen ikke påvirkes i lige så høj grad som på almindelig malertape.

Sådan gør du, hvis limen har brændt sig fast

Hvis din malertape har siddet for længe, kan limen have brændt sig fast og være vanskelig at få af. Hvis det er en overflade, der endnu ikke er gennemhærdet, bør du fugte limen med lunkent vand, eventuelt med grundrens. Når det har siddet lidt, kan du forsigtigt nulre limen væk.

Prøv med madolie eller slib limen væk

Du kan også forsøge dig med madolie. Er det ikke muligt, er der på træ og malede overflader ikke andet at gøre end at slibe limen væk og begynde forfra. På glas, fx vinduer, kan du forsigtigt skrabe dem væk med en skraber af den type, man bruger til keramiske kogeplader.

Sådan maler du helt lige kanter

Foto: Berit Viuf

1. Mål op og sæt tapen op i så lange stykker som muligt. På den måde undgår du hak.

2. Mal langs tapen i grundfarven. På den måde lukker du af for små huller mellem tape og væg, som ellers kan lade maling slippe om bag tapen.

Foto: Berit Viuf

3. Når malingen er genbehandlingstør, maler du med kontrastfarven en eller to gange afhængigt af, hvor mange lag der kræves.

Foto: Berit Viuf

4. Fjern tapen umiddelbart efter, du har malet det sidste lag.

Dekorér væggen med skabelon

Sådan gør du

Foto: Berit Viuf

1. Hvis du vil dekorere dine vægge med mønstre, kan du selv lave en skabelon. Brug fx en plastiklomme til A4-papir, og klip den ud i den form, du ønsker. Den er nem at gøre ren, så du kan bruge den igen og igen.

Foto: Berit Viuf

2. Dup malingen på med en svamp, en stiv pensel eller en kortluvet malerrulle. Der må endelig ikke være for meget maling på rullen/svampen.

Foto: Berit Viuf

3. Fjern skabelonen umiddelbart efter. Hav en våd klud parat, så du straks kan tørre eventuelle fejl væk.

Mest læste artikler