
13 myter om ventilation og udluftning
Hvor ofte skal man lufte ud? Og skal man overhovedet lufte ud, hvis man har ventilationsanlæg? Få svar på disse og 11 andre klassiske spørgsmål om ventilation i boligen.
Indeklimaet i hjemmet er vigtigt. Det skal være helt rigtigt. Resultatet af et dårligt indeklima kan både indebære hovedpine og hoste. Men der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan indgå et dårligt indeklima i soveværelset. Du finder her de bedste tips og tricks til, hvordan du får styr på det gode indeklima i hjemmet.
Det er vigtigt, at du sørger for altid at få luftet godt ud flere gange om dagen, men det kan være svært at huske at få det gjort. Eller måske vælger du ikke at lufte ud, fordi du gerne vil spare på varmen. Resultatet bliver, at hjemmet bliver indelukket, og det er ikke sundt. Derfor kan det være en god idé at investere i et klimaanlæg. Et indeklimaanlæg fungerer sådan, at den brugte luft i huset bliver skiftet ud med frisk luft udefra.
Et ventilationsanlæg kan være en løsning for at få et godt indeklima. Et velfungerende ventilationsanlæg sørger for, at der er balance mellem den luft, der suges ud og den luft, der blæses ind. Læs mere om, hvordan et ventilationsanlæg fungerer.
I rigtig mange huse er et for højt fugtniveau et problem. Det er vigtigt, at du først og fremmest begrænser kilden til fugt, så du ikke ender med at få ubehagelige følger som eksempelvis dug på indersiden af vinduerne, dårlig lugt i dit hjem, skimmelsvamp og at du bliver sløj med hovedpine og træthed.
Få her en guide til, hvordan du tjekker huset for fugt, og få gode råd til at løse problemerne.
Skimmelsvamp kan give dårligt indeklima, og derfor er det vigtigt, at du fjerner skimmelsvamp så snart du ser tegn herpå.
Symptomer på skimmelsvamp er sorte, brune, grå, grønne, røde eller hvidelige pletter i vindueskarme, på loftet og gulvet eller på vægge. Du kan bekæmpe skimmelsvamp med et desinficerende rengøringsmiddel som eksempelvis Rodalon.
Find også svar på, hvordan du kan indgå skimmelsvamp i dit hus.
Radon er en radioaktiv gas, der findes i luften, jorde, drikkevandet og i bygningsmateriale. Det skønnes, at ca. hvert 5. hus har for høj koncentration af Radon, hvilket kan være skadeligt for dig, idet radon kan være kræftfremkaldende.
Læs, hvordan du opdager radon i din bolig, og hvad du kan gøre for at slippe af med den.
Det kan være rigtig hyggeligt med en masse stearinlys – både om sommeren og om vinteren. Specielt i vintertiden har vi en tendens til at tænde rigtig mange stearinlys, og det må man også godt. Det er dog vigtigt, at man sørger for at lufte ud efterfølgende, da stearinlys kan efterlade kemikalier i luften, og det er ikke godt for klimaet indendørs.
Børneværelset er et af de steder i hjemmet, der vælter med kemikalier. Det skyldes, at der findes mange hormonforstyrrende stoffer i eksempelvis legetøj. Det er derfor vigtigt, at du gør en ekstra indsats for at holde rent på børneværelset. Sørg for det første for at lufte godt ud på børneværelset hver dag. Sørg desuden også for at gøre jævnligt rent inklusiv vask og støvsugning.
Sørg også for at alle flader på børneværelset bliver rengjort og tørret af med en klud mindst én gang om ugen. Og noget, som mange måske ikke er klar over, det er, at børnenes legetøj også skal gøres rent, hvis man vil sikre et godt indeklima på børneværelset. Støv sætter sig på både legetøj og bamser, og støv indeholder kemikalier, og det resulterer i et dårligt indeklima.
Hvor ofte skal man lufte ud? Og skal man overhovedet lufte ud, hvis man har ventilationsanlæg? Få svar på disse og 11 andre klassiske spørgsmål om ventilation i boligen.
Med disse 10 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.
Mange husejere oplever store problemer med fugt, skimmelsvamp og dårligt indeklima i deres kælder. Håndterer du ikke problemerne, fx gennem indvendig isolering, kan det have alvorlige konsekvenser for indeklimaet og husets sundhed. Forudsætningerne for det gode indeklima er, at vi bruger vores bolig korrekt, og samtidig vælger at isolere med de rigtige materialer.
Opdager du skimmelsvamp, skal det bekæmpes hurtigt. Læs mere om, hvordan den ser ud, hvorfor den opstår, hvilke symptomer der er, og hvordan du fjerner den. Se også 10 gode råd til forebyggelse af skimmelsvamp.
Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer. Luft ud og hold temperaturen konstant, det giver det bedste indeklima i huset.
Det svenske firma Wood’s har over 70 års erfaring i det gode indeklima, og startede med at producere affugtere tilbage i 1950. Et af deres nyeste produkter er modellen LD40, der blidt føntørrer tøjet i vaskerummet, så det er færdigt på omtrent samme tid som i tørretumbleren, mens der kun bliver brugt knap det halve…
Mens energipriserne stadigvæk er tårnhøje, er det oplagt at se på de steder, hvor man kan spare lidt på energien, for det er både godt for klimaet og din pengepung.
Afstemningen er slut | Se de nominerede i kategorien 'Indeklima' her.
I de kolde måneder bruger vi mere tid indendørs, så det er vigtigt at indeklimaet er godt, og vi undgår skimmelsvamp og skadelige bakterier. Wood’s er eksperter i godt indeklima, for de har produceret luftrenserne og affugtere i over 70 år. Herunder har vi samlet deres bedste råd, så du kan undgå skimmelsvamp og de…
Ude er godt, men hjemme bedst, siges det. Det modsatte kan dog være tilfældet, hvis der inden for hjemmets fire vægge ikke er tilstrækkeligt fokus på indeklimaet.
En europæisk undersøgelse viser, at der i den grad er belæg for at indføre den sydeuropæiske siesta på de nordlige breddegrader.
Siden 2012 har det været lovpligtigt at alle nye, danske boliger har mekaniske ventilationsanlæg. Dog er det de færreste, der ved, at det kan være skadeligt uden det rette udstyr. Tjek om din ventilation skal kigges efter i sømmene.