denne artikel er sponsoreret

5 tips til et bedre indeklima

Et godt indeklima kræver daglig udluftning og god rengøring. Men dagslys spiller også en vigtig rolle. Læs hvorfor, og få fem gode råd til at optimere dit indeklima.

Har du tænkt over, hvor meget tid du egentlig bruger i din bolig? Rimelig meget, ifølge en undersøgelse fra YouGov der viser, at vi bruger 12-16 timer i hjemmet. Derfor er det vigtigt for både din sundhed og dit energiniveau, at du bor i et hjem med et godt indeklima. 

Luften i dit hjem kan nemlig være op til fem gange så forurenet som udenfor, og det kan gøre dig sløv og i værste fald syg. Forureningen skyldes blandt andet hverdagsting som madlavning, rengøringsmidler og partikler fra elektronik og legetøj. Men forureningen kommer også fra os selv, for blot vi trækker vejret, forurener vi luften. 

Vil du sikre dig et godt indeklima i dit hjem, er der heldigvis meget, du selv kan gøre. Vi har samlet fem tips til, hvordan du kan få en sundere bolig. 

5 trin til et sundt hjem

  1. Luft ud

Det allervigtigste tip til at få et godt indeklima er at udskifte luften regelmæssigt. Tre til fire gange dagligt, helst med gennemtræk, samt før og efter sengetid. Vores hjem indeholder nemlig gasser, partikler, biologiske affaldsstoffer og vanddamp, og dem kan du i stor udstrækning få bugt med ved at åbne vinduerne. 

Har du elektriske ovenlysvinduer, kan du, med en intelligent indeklimakontrol, få ovenlysvinduerne til at åbne og lukke, når der er behov for det. Ellers kan du rulle solafskærmningen for om morgen, når vejrudsigten lover høj sol om eftermiddagen. Det er smart, hvis du gerne vil opholde dig i et sundt hjem, som er med til at holde dig frisk og oppe på dupperne.

  1. Få nye, gode vaner

Husk også gode vaner! For du kan rent faktisk gøre en stor forskel for dit indeklima, hvis blot du ændrer lidt på dagligdagen. Gå i bad med lukket dør, og luk døren ind til badeværelset, når du har været i bad. Brug emhætten og åbn gerne vinduet, hver gang du laver mad, også selvom du ikke synes, det er nødvendigt. Tør dit tøj udenfor i stedet for i stuen, og erstat de klassiske stearinlys med LED-lys eller soyalys, der udleder langt færre partikler.

Plante

Planter giver både ilt og er en slags støvsuger, der samler støvpartikler, som ellers vil flyve rundt i luften. Netop derfor er det også en god idé at give dine planter en tur i bruseren engang imellem.

  1. Plant flere grønne planter

Tilføj rigeligt med planter i dit hjem. Ikke nok med, at grønne planter er smukke, så gør de også dit hjem sundere. Planter kan nemlig forbedre dit indeklima markant, fordi planter og organismer ved plantens rødder er med til at fjerne partikler og holde luften frisk. 

Særligt rensende planter er Drageblodstræ (Dracena marginata), Almindelig efeu (Hedera), Aloe vera, Væddeløber (Chlorophytum elatum) og Fingerfilodendron (Monstera deliciosa), der efterhånden er en klassiker i mange danske hjem.

  1. Indret rengøringsvenligt

God rengøring er også en vigtig betingelser for god luftkvalitet. Overvej, hvordan du indretter de store møbler i et rum. Tænk praktisk, ikke kun æstetisk. Så er det nemmere at komme rundt med støvsugeren under sofaen og sengene. Gør det også nemt at rengøre nips på hylden, stil møbler fem centimeter fra væggen, og hæng så meget op som muligt, så gulvet er frit. Hvis du indretter dig rengøringsvenligt, kan du som bonus gøre rent på den halve tid.

Et parcelhus fra 1980’erne i Vedbæk har fået ovenlysvinduer i stuen. Det giver dagslys fra flere vinkler og får solen og himlen ind i hjemmet. 

  1. Få mere dagslys

Indeklima handler også om at skabe et godt hjem i forhold til dagslys. Et hjem med mere dagslys, og dagslys de rigtige steder og tidspunkter på døgnet, giver dig nemlig mere energi, og hjælper dig til at sove bedre om natten, hvilket har betydning for dit immunforsvar og helbred. Dagslyset bidrager samtidig til øget produktivitet om dagen, særligt hvis dit skrivebord er tæt på vinduet.  

Du kan skabe mere naturligt dagslys i dit hjem ved at kigge på dine vinduer. Kan det lade sig gøre at få monteret ovenlysvinduer, så du har kig mod himlen? Ovenlys giver mere end dobbelt så meget lys, som almindelige facadevinduer, fordi de er placeret direkte mod himlen i stedet for haven. 

Ovenlysvinduerne kan samtidig bringe dagslys ind i områder af boligen, som ellers lå mørke hen, og dermed sprede lyset i hele boligen, i stedet for blot at have det i nærheden af facadevinduet.


Få et lysere hjem og et bedre indeklima med VELUX ovenlysvinduer

Overvejer du ovenlys hjemme hos dig – eller har du allerede besluttet dig. Få gratis rådgivning af VELUX Danmarks eksperter, der giver dig gode råd om ovenlysvinduer og indeklima, en idé om hvor ovenlys kan placeres i din bolig, et overslag over hvad løsningen vil koste og hjælp til at komme i gang. Du kan læse mere på velux.dk/gratis

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler