8 gode råd til udluftning i vintermånederne

I de kolde vintermåneder er det måske fristende at holde hjemmets døre og vinduer lukkede, men det er faktisk det værste, du kan gøre for dig og dit indeklima. Læs disse 8 tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i vintermånederne og forhindrer fugtskader i dit hjem.

åbent vindue

Hvorfor skal du lufte ud?

I vintermånederne er det ekstra vigtigt at lufte ud, da risikoen for fugtskader i denne tid er forøget, hvilket hverken er godt for dit hjem eller dit helbred. Følg derfor disse 8 gode råd til udluftning i vintermånederne.

1. Luft ud flere gange om dagen

Kulden udenfor påvirker husets indvendige overfalder, hvilket øger risikoen for fugtskader i dit hjem. Det er derfor en god ide at lufte ud mere end bare en gang om dagen.

2. Åbn vinduet i køkkenet

Dit køkken bliver varmere og fugtigere, når du laver mad, hvilket ligeledes øger risikoen for fugtskader. Åbn derfor et vindue og lad det stå på klem under madlavning eller luft godt ud bagefter.

3. Luft ud i få minutter ad gangen

Når du lufter ud i løbet ad vinteren, behøver du kun at gøre det 5-10 minutter ad gangen. Dette skyldes dels, at den kolde luft er tørrere end den varme sommerluft, hvilket hurtigere skaber en balance i husets indeklima, og dels, at for lang udluftningstid vil afkøle husets indre vægge og overflader for meget, hvilket vil kræve unødvendigt meget energi at varme op igen.

4. Skab gennemtræk når du lufter ud

Få den kolde udluftning overstået hurtigt, ved at skabe gennemtræk i huset. På denne måde kan luften nemmere cirkulere den fugtige luft ud af huset.

5. Luft ud på badeværelset

Badeværelset er af naturlige årsager en af de mest fugtige steder i hjemmet. Sørg derfor for at åbne vinduet så snart du har været i bad. Hvis ikke du har et vindue på badeværelset, så brug udsugningsanlægget i stedet ­– og hvis du heller ikke har sådan et, er det en RIGTIG god ide at få installeret et.

Det hjælper ikke bare at åbne badeværelsesdøren. Dette vil nemlig bare sprede fugten i resten af dit hjem.

6. Sluk for varmen når du lufter ud

Spar på energien, når du lufter ud, og sluk for varmen – også selvom det er kort tid, du lufter ud.

7. Luk lidt ned for udluftningsventiler

På de fleste moderne døre og vinduer sidder der udluftningsventiler. Luk for disse ventiler i vintermånederne, og spar på den energi, der bliver brugt på at varme huset op.

8. Tjek dine vinduer

Sidst, men ikke mindst, er det en rigtig god ide at se dine vinduer efter. Her skal du være opmærksom på jordslået lugt og dug, samt andre tegn på, at du skal lufte mere ud. Vær især opmærksom på om duggen går mere end 2 cm ud fra vindueskanten. Dette kan nemlig indikere, at der er meget fugtigt indenfor.

Mest læste artikler