Dæmp støjen i køkken-alrum

Den enkle stil i køkken-alrummet får lydniveauet for højt op. Læs her, hvordan du får ørenlyd ved middagsbordet.

Glatte overflader giver støj

Foto: Bolius Boligejernes Videncenter, tlf. 70 23 63 13
Den moderne indretning byder på store åbne køkken-alrum med en let og enkel indretning. De kraftige gardiner er skrottet til fordel for et lille tyndt rullegardin, og gulvtæppet er erstattet med fliser eller parketgulv.

Det er lyst og rart, men lydniveauet bliver nemt som på hovedbanegården. De glatte overflader reflekterer og forstærker lyden og sender den videre.

Som tommelfingerregel kan du regne med, at jo glattere og hårdere materialerne i din bolig er, jo dårligere er de til at opsuge lydene i rummet. Det gælder fx fliser, glatte gipslofter, tynde gardiner, træ- eller stålmøbler uden hynder og glatte pudsede vægge.

På lyddæmpningens plusliste finder du tæpper, tykke gardiner, store malerier uden glas og bløde møbler. Har du et køkkenalrum med højt lydniveau, er det en god idé i første omgang at eksperimentere lidt med interiøret.

Lydtermoruder

Er der meget lyd fra vejen, kan du gøre dine vinduer lydtætte. Et almindeligt forsatsvindue hjælper meget, eller du kan skifte glasset til en lydtermorude. Her er de to lag glas i vinduet i hver sin tykkelse, og derfor kan lydens svingninger ikke forplante sig.
Skift overflade
Hjælper det ikke med nye møbler, kan du forsøge at ændre overfladerne. Et glat gipsloft kan du bryde med lister, som du skruer direkte op i gipspladerne. En anden mulighed er at montere akustikplader i loftet. Det er hårdt sammenpresset mineraluld, der er hvidmalet og ofte kan skrues op i det eksisterende loft.

Er det væggene, der ødelægger akustikken, kan du designe et “scenetæppe”, som du fx kan trække for endevæggen som et gar din. Det tager meget lyd.

Når du ser på hus

De fleste moderne huse er bygget af meget lette materialer. Og jo lettere materialer, jo mere forplanter lyden sig. Fx er et gammelt, muret hus stort set lydtæt, mens lyden kan løbe fra rum til rum i et moderne hus, hvor væggene er af gasbeton.

Også ventilationsanlæg kan bære lyden fra den ene ende af huset til den anden, og gulvet på en førstesal kan være lagt uden lydisolering, så alle lyde går direkte igennem etagerne.

Tjek på lyden

  • Stå i hver ende af huset og bank på væggene. Måske løber lyden fra værelse til værelse.
  • Stil jer i forskellige rum og tal med almindelig stemme. Læg mærke til, om ventilationsanlæg, vægge eller gulvplanker får lyden til at vandre.
  • Tjek, hvordan det lyder i stueetagen, når der er én, der går/taler/hører musik på husets førstesal.
  • Læg mærke til, hvor meget støj, der er fra vejen, når vinduerne er lukkede.
Foto: Rockfon, tlf. 46 56 21 22

Lyd kan vandre

Vær opmærksom på, at en del af støjen i dit køkken-alrum kan stamme andre steder fra.

Der er to måder, lyden kan vandre fra rum til rum. Dels via fri passage, åbninger og sprækker, dels vandrer lyden, når bygnings dele sættes i bittesmå svingninger og transporterer lyden.

Det er forholdsvis enkelt med et dørtrin og isoleringslister at sørge for, at dørene er tætte. Eller du kan skifte selve dørbladet med en mere lydtæt dør.

Tjek, om væggene er tætte og slutter tæt langs kanten. Er det selve væggen, der slipper lyden igennem, kan du sætte en forsatsvæg op. Det er en gipsvæg monteret ca. 1 cm fra den eksisterende væg, så lyden ikke kan vandre igennem. Et forsatsloft kan monteres efter samme princip.

Mest læste artikler