Derfor bør du IKKE rede din seng om morgenen

Er du en af de mennesker, der reder sin seng hver morgen? Så bør du læse med her. Undersøgelser viser nemlig, at det hverken er  godt for dit indeklima eller for din allergi…

Du bør ændre dine sengerednings-vaner

Når du står op om morgenen, føler du måske først, at du er kommet op og igang, og at soveværelset ser nydeligt ud, når du har redt din seng. Undersøgelser viser dog, at der er god grund til at du ændrer dine vaner.

Skimmelsvamp: Se hvordan den ser ud og opstår, samt hvordan du fjerner den.

Du sveder 2-5 deciliter om natten

Soveværelset er en af de fugtigste steder i hjemmet. Dette skyldes, at vi hver nat sveder mellem 2-5 deciliter væske, afhængig af hvor varmt vi har det, og hvor længe vi sover.  

Al denne væske afgives i soveværelset og i sengens madras, dyner, puder og lagner, hvilket gør indeklimaet fugtigt.

Du holder på fugten når du reder din seng

Men hvad har dette med min sengeredning at gøre? Spørger du.

Når du står op om morgenen, er fugten i din seng og i dit soveværelse på sit højeste. Hvis du så reder din seng ved at sprede din dyne ud over sengens madras – og så måske endda slutter af med et sengetæppe ud over dine dyner – så holder du på fugten i sengens madras og linned.

Se hvordan du fjerner alger med og uden kemikalier.

Derfor bør du ikke rede din seng om morgenen

Du er måske ikke klar over det, men ved at holde på fugten i din seng inviterer du plager som skimmel, mug og insekter ind i dit soveværelse, og endnu værre, til din seng.

Hvor insekter som sølvfisk, der elsker fugtige og varme steder, primært bare er ulækre at have i soveværelset, og ikke mindst i sin seng, så kan skimmel og mug være rigtig dårligt for dit helbred på længere sigt.

De ultimative levevilkår for husstøvmider

Ved at rede din seng så snart du står op, skaber du ligeledes de bedste levevilkår for husstøvmider i din seng.

Husstøvmider er mikroskopiske insekter på 0,1 til 0,6 mm, som er i familie med edderkopper. De trives i lune, fugtige miljøer med en relativ luftfugtighed (RF) mellem 55 og 75% RF. Derudover lever husstøvmider af døde hudceller fra mennesker, hvilket gør sengen til det optimale levested for de små kryb.

Husstøvmider er ikke farlige men kan give ubehag

Husstøvmider er ikke farlige, men kan give allergiske reaktioner hos nogle mennesker, der blandt andet er overfølsomme overfor nogle enzymer i husstøvmidernes afføring.

Derudover kan de fleste blive enige om, at det ikke er nogen specielt rar tanke, at sengen vrimler med mikroskopiske insekter.

Gode råd til isolering af hulmuren. 

3 trin til et bedre indeklima i soveværelset

For at undgå husstøvmider og få et bedre indeklima i soveværelset får du her 3 simple trin til en bedre sengeredningsrutine.

  1. Når du træder ud ad sengen om morgenen, bør du starte dagen med at åbne et vindue eller to i soveværelset, så der bliver luftet godt ud i rummet.
  2. Ryst dine dyner og puder – gerne udenfor.
  3. Fold herefter dine dyner for fodenden af sengen og placer din hovedpude oprejst ved hovedgærdet.

I weekenden, eller andre dage hvor du har mere tid, bør du lufte dine dyner og puder i ca. 30 minutter. Derudover bør du skifte sengelinned cirka hver 14. dag. 

Mere kompliceret behøver din sengeredning ikke at være for at mindske risikoen for fugt og husstøvmider i soveværelset.

Mest læste artikler