Derfor SKAL du lave chok-udluftninger i hjemmet om vinteren

I vinterkulden bør du give boligen to hurtige udluftninger om dagen, hvis du vil slippe af med sundhedsskadeligt støv. 

Når termometeret viser minusgrader, er vi hurtige til at lukke alle vinduer og skrue helt op for varmen i vores hjem. Et lunt hjem er dog mere behageligt at befinde sig i, end det er sundt!

Når vi skruer op for varmen og kun slipper lidt frisk luft ind, kommer der nemlig meget støv i hjemmet – og det medfører, at indeklimaet bliver dårligt. Faktisk så dårligt, at uanset hvor forurenet udeluften er om vinteren, er indeluften næsten altid værre. 

Støvet indeholder kemiske stoffer

Det viser en undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Mycoteam. Når vi reducerer tilførslen af frisk luft udefra, vil der hvirvle mere støv rundt indenfor, og dette støv indeholder kemiske spor af alt det, vi omgiver os med lige fra stege-os til hårspray og opløsningsmidler. 

– I modsætning til hvad mange mennesker tror, ​​kommer luftforurening hovedsageligt indefra, ikke udefra. Støv kan indeholde stoffer såsom skimmelsporer, der kan udløse allergi. Nogle stoffer som betonpartikler irriterer luftvejene. Andre kemiske partikler kan have skadelige sundhedseffekter, som vi endnu ikke kender i dag, siger Kolbjørn Mohn Jenssen fra Mycoteam til Viivilla.no.

Sådan lufter du ud – uden at fryse

Sæt vinduerne på vid gab i et par minutter, så der kommer gennemtræk i dit hjem. Gør det i hvert fald to gange om dagen. Udluftningen behøver ikke at vare mere end fem minutter ad gangen, hvis du vil slippe af med overskydende støv. Du behøver heller ikke at være bange for et større varmetab, da varmen i en opvarmet bygning hovedsageligt sidder i murene og ikke i luften.

Dug på vinduerne advarer 

Dug på vinduer kan være en advarsel om dårlig udluftning. Især ældre huse kan ofte få fugtskader om vinteren. 

Hvis du ofte tænder brændeovnen på de kolde dage, er regelmæssige udluftninger specielt vigtige. En pejs, der suger luft fra hjemmet, kan nemlig hvirvle bygningsstøv og andet støv, der ellers ville have ligget stille, ud i luften. 

Hvis manglen på udluftning fortsætter i lang tid, kan misfarvning bag senge og skabe være et tegn på mere omfattende problemer såsom skimmelsvamp. Se, hvordan du opdager og bekæmper skimmelsvamp her

Mest læste artikler