Derfor SKAL du tjekke julekasserne for mug

I disse dage finder mange julepynten frem fra kælderen og loftet - og flere får sig en grim overraskelse.

Julen nærmer sig, og det er endnu engang tid til at finde julekuglerne, juledekorationerne og julestjernen frem fra gemmerne.

Er julepynten i naturlige materialer som halm og kogler fulde af mug, skal du dog hurtigt finde en lommelygte frem og tjekke, hvordan der ser ud på loftet og i kælderen. Mug på julepynt og juledekorationer kan nemlig være et tegn på, at du har problemer med dit indeklima.

Det fortæller Kolbjørn Mohn Jenssen, der er daglig leder i Mycoteam.

– Julepynt af organisk materiale tilbyder de bedste levevilkår for mug, og derfor kan juledekorationerne være en god hjælp til at finde ud af, om du har alvorlige fugtproblemer i hjemmet, siger han. 

Julepynten vokser som det første

Lækager, dug og kondens forårsager skimmelsvamp. Du får kondens på loftet, når varm indendørs luft trækker opad om vinteren, mens du i kælderen får kondens, når varm og fugtig sommerluft slipper ind.

Heldigvis er julepynten en af ​​de første ting, der vokser, hvis luftfugtigheden bliver for høj på loftet eller i kælderen. Det bedste tidspunkt at undersøge, om du har skimmelsvamp, er derfor nu, hvor nætterne bliver lange, og kulden sætter ind.

Svamp findes udendørs på alle typer organisk materiale, men vi vil ikke have svamp i huset. 

Sådan tjekker du din julepynt for skimmel

Find en lommelygte frem og lys på kasserne med julepynt. Ser du tydelige tegn på fugt og svamp, skal der gøres noget. Skimmelsvamp giver nemlig et dårligt indemiljø og kan forårsage hovedpine og andre sundhedsmæssige problemer.

Læs også: Sådan fjerner du skimmelsvamp

Større problem på loft end i kælder

Kældre har ofte et naturligt fugtigt miljø, og derfor er de typisk mere udsatte for mug og svamp end højere etager. Alligevel kan mug i kælderen være et alvorligt problem, da det kan sprede sig.

Mug på loftet er straks værre. Her kan muggen nemlig indikere dårlig ventilation og udluftning. Problemer med mug ses især i huse, der er bygget i 50’erne og 60’erne, fordi de typisk har dårlig ventilation. 

– Men hvis boligen er blevet renoveret i det forløbne år, er det stadig en god idé at tjekke loftet grundigt igennem for at sikre dig, at du ikke har problemer med dårlig ventilation eller kondens, opfordrer Mohn Jessen.

Læs også: Fugt i kælderen – sådan undgår og tjekker du for fugt

Mest læste artikler