Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er naturligvis to af de ting, du kan sætte ind med, men hvem kunne vide, at spillekonsolerne også var et stort problem?

Kemikalier på børneværelser

Det står grelt til med sundheden og indeklimaet i danske børneværelser. For nylig offentliggjorde Realdania en større rapport, der handlede om børns sårbarhed i forhold til skadelige kemikalier. Resultatet er chokerende: Det stod så slemt til med indeklimaet, og på samtlige børneværelser blev der målt hormonforstyrrende kemikalier, hvilket vil sige: stoffer, der allerede er forbudt i legetøj. Der blev fundet både ftalater og flammehæmmere, og de er begge klassificerede som sundhedsskadelige.

– På trods af, at mange ftalater og udvalgte flammehæmmere i en årrække har været forbudt i blandt andet legetøj, så finder vi høje niveauer på mange af børneværelserne. De hormonforstyrrende stoffer kan bl.a. skade vores evne til at få børn og være kræftfremkaldende. Og det bliver børnene altså udsat for, når de leger og sover på deres værelse, forklarede Lone Mikkelsen fra Det Økologiske Råd, der var med i pilotprojektet bag undersøgelsen.

Hvad kan du selv gøre?

Men hvad skal vi helt almindelige forældre gøre i en hverdag, der i forvejen stiller store krav?

Heldigvis er der masser at gøre. Hvis du sætter ind i hverdagen og får skabt sunde vaner omkring rengøring, vask og udluftning, så er du og dine unger snart på vej mod en sundere tilværelse. De gode gamle råd om ro, regelmæssighed og renhed er nemlig stadig gangbare, når det gæder forurenende kemikalier på børneværelset.

Gør rent og vask legetøj

I “de gode gamle dage” var ugentlig rengøring i hele huset en selvfølgelighed. I dag er det vores bud, at rengøringen foregår mere tilfældigt. Og det er præcis her, der kan sættes ind, hvis du vil forbedre indeklimaet i børneværelset.

Alle flader på børneværelset skal tørres af med en fugtig klud en gang om ugen – samtidig med at der støvsuges. Og så kommer jokeren: Ungernes legetøj skal også vaskes. Det er de færreste klar over, men støv sætter sig også her, og dette støv kan indeholde kemikalier.

Sådan gør du legetøjet rent

Det er nemmest at sortere legetøjet i ting af plast, stof, bøger og øvrigt.

Alle plastdele kan samles i et dynebetræk og vaskes i maskine på ca. 30°. Du skal selvfølgelig lige tjekke legetøjets beskaffenhed inden, du vasker. Bøger kan tørres af med en fugtig klud, og på de fleste ting af stof står der, hvordan tingene rengøres. Mange tøjdyr kan faktisk vaskes. Mht. alt andet må du her overveje fra ting til ting, hvordan de holdes rene.

7 råd til bedre indeklima i børneværelset

Når børneværelset er rent, er du godt på vej. Nu skal gode vaner om udluftning blot “lægges ind i ugeskemaet”. Her er 7 enkle råd til udluftningen i børneværelset.

  1. Gør det til en vane at åbne vinduet i børneværelset, når du vækker ungerne. Det samme kan blive til en vane omkring putning. Åbn vinduet, når du hjælper børnene i seng. Og luk det så. Nu er her friskt luft til gode drømme – og et bedre indeklima
  2. Du skal gerne op på at lufte ud tre gange i døgnet. Den sidste gang kan være i forbindelse med, at du gør dig klar til at forlade boligen.
  3. Gør det til en vane at lave gennemtræk i hele huset i mindst fem minutter om dagen.
  4. Har I eventuelt planer om at renovere huset, så tænk på, at du i dag kan få vinduer, der helt automatisk åbner og lukker, når du ønsker det. Det kan gøre rigtig meget for indeklimaet.
  5. Luk døren til børneværelset, når der laves mad, eller når I bruger stearinlys eller tænder op i brændeovnen.
  6. Lad døren stå åben til børneværelset hele natten. Hold også luftventiler åbne, hvis det er muligt. Når flere børn sover på samme værelse, skal man være ekstra opmærksom på, at der dannes mere CO2 og fugt. Det gør luftskiftet på værelset og udluftningen særlig vigtigt.
  7. Luk døren til kælder og andre rum, der kan være fugtige og ligger tæt på børneværelset.

5 råd til at undgå kemikalier i børnetøjet

Børnetøj kan også indeholde kemikalier. Du kan minimere risikoen for, at dit barn bliver udsat for sundhedsskadelige stoffer både før, under og efter køb af børnetøj. 

  • Inden du køber tøj til børnene, bør du tjekke mærket i det udvalgte børnetøj. Sikr dig, at det ikke indeholder ftalater.  
  • Hos Miljøstyrelsen anbefaler de følgende omkring tøjkøb og vask: Vask alt nyt tøj, sengetøj og håndklæder, inden du tager det i brug.
  • Køb tøj og tekstiler med de officielle miljømærker, Blomsten og Svanen. På den måde tager du hensyn til miljøet. Du kan også vælge tøj der er mærket med Oeko-Tex.
  • Køb tøj uden PVC-tryk, der ofte er blødgjort med ftalater. Spørg i forretningen, hvis du er i tvivl.
  • Undgå tøj, der er behandlet med bakteriedræbende midler. Kig efter, om tøjet er mærket som f.eks. bakteriedræbende, antibakterielt eller lugtfrit.

Spillekonsoler truer indeklimaet

En overset type inventar bør for indeklimaets skyld rengøres særligt hyppigt og grundigt. Det drejer sig om elektroniske apparater som fjernsyn, computere og spillekonsoller.

Det globale firma for luftrensningsteknologi, Blueair, gør i en pressemeddelese opmærksom på en tankevækkende undersøgelse fra YouGov. Ifølge undersøgelsen:

  • … tænker 75 pct. af danskerne “slet ikke” eller i ”mindre grad” over, at elektroniske apparater udleder farlige gasser, mens 37 pct. er mere eller mindre uvidende omkring rengøringsmidlers sundhedsskadelige effekt på danskerne indeklima. 

Blueair henleder i samme pressemeddelses også opmærksomhden på en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinsitut. Heri peger instituttet på, at: 

  • “TV, computere, printere og spillekonsoller udskiller farlige gasser, når de opnår høje temperaturer. Derudover kan kemiske rengøringsmidler forårsage dampe, der kan skade bl.a. luftveje samt føre til astma, kræft, og hormonforstyrrelser. 

Nutidens børn har, som alle forældre ved, en stor tiltrækning mod elektriske apparater som spillekonsoler, fjernsyn og computere. For at undgå farlige gasser og til gavn for indeklimaet er det derfor vigtigt at rengøre disse apparater både hyppigt og omhyggeligt. 

Mest læste artikler