Forskere: Indeklimaet er afgørende i kampen mod Corona

Flere indeklimaforskere peger på et godt indeklima som en vigtig parameter i kampen mod Coronavirus og de bakkes nu op af sundhedsstyrelsen. Se hvordan du kan forbedre dit indeklima i boligen og mindske smittespredning ved sociale arrangementer ved hjælp af god ventilation.

Indeklimaet er essentielt, når vi skal bekæmpe spredningen af covid-19. Det mener en række indeklimaforskere fra organisationen SCANVAC, der i et åbent brev til WHO og verdenssamfundet påpeger, at covid-19 også kan have et luftbårent element, der skal udvikles løsninger imod.

Ventilation i hjemmet

I dagligdagen er det især i kontorbygninger, skoler og supermarkedet, den kamp skal tages, men holder du et privat arrangement i hjemmet, er der også ting, du selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte, fortæller indeklimaforsker Peter V. Nielsen, professor emeritus ved Aalborg Universitet.

– Hvis man eksempelvis holder et lille selskab indenfor, skal man helst sørge for at lufte godt ud hele tiden ved at have døren stående åben eller et vindue på klem. Det er dog ikke nødvendigvis godt for indeklimaet generelt at lufte ud i flere timer i træk, men det er godt indeklima med hensyn til smittespredning, fortæller Peter V. Nielsen.

Udover at sørge for hyppig udluftning, er det også en god ide at tjekke sit ventilationssystem i hjemmet.

– I moderne villaer i Danmark er der typisk god isolering og tætte vinduer. Her skal man sørge for ofte at lade vinduet stå på klem. Hvis man har et ventilationsanlæg, skal man tage kontakt til sin leverandør for at sørge for, at det har nogle effektive filtre i recirkulationen, så det kan opfange vira, så de smittefremkaldende organismer i bedste fald helt fjernes fra luften, tilføjer Peter V. Nielsen.

Man skal først og fremmest altid sørge for at holde afstand og spritte af, og man skal også bruge mundbind, når man er mange, der er tæt på hinanden. Samtidig er det også bedst at afholde sit arrangement delvist udenfor, hvis det er muligt, hvor der er mindre sandsynlighed for smittespredning.

Sundhedsstyrelsen bakker op

Vigtigheden af god ventilation bakkes også op af Sundhedsstyrelsens seneste anbefalinger.

I en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at der skal tages ny redskaber i brug i den efterårs- og vintersæson, som venter forude.

Når vi samles flere personer indenfor, bliver det sværere at holde afstand og sikre en god hygiejne. I den forbindelse bliver udluftning og ventilation et vigtigt supplement til de generelle anbefalinger.

– Vi ser generelt mindre smittespredning i lokaler, hvor der er god plads til alle i rummet, i lokaler med god udluftning eller ventilation, og når aktiviteterne foregår udendørs frem for indendørs. Når vi i højere grad opholder os indenfor, er det derfor en god idé at sørge for at huske at lufte ud med jævne mellemrum, fortæller Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm i pressemeddelelsen.

Mest læste artikler