Begynd med taget
Er der revner eller afskalninger i tagsten eller plader, bør de udskiftes. Det er en god idé at tjekke taget indefra. Er der spor efter vandindtrængning, eller er der evt. småhuller, hvor du kan se lys, er der grund til at få repareret utæthederne. Husk, at sne kan fyge ind på loftet igennem selv de mindste sprækker.
Kloakspuling er vigtig
Du kan få din kloak spulet ren af et kloakfirma. Det kan fjerne skidt, der har hobet sig op. Er det nødvendigt at spule hvert år, bør du være opmærksom på, at der så temmelig sikkert er fejl på kloakken. Kloakker er konstrueret til at være selvrensende – og hober skidtet sig op, er det ofte tegn på fejl. Er dine kloakrør af plastik, kan de godt tåle hyppige spulinger. Er de af beton og af ældre dato, vil hver spuling fjerne materiale fra selve kloakrøret – og på sigt ødelægge rørene!
Bekæmp også fugt i kælderen!
Flere og flere oplever, at deres kælder bliver oversvømmet af opstigende vand, når skybrud sender kaskader af vand ned over landet. Vandet trænger op igennem kloakken og kan stå i store ildelugtende vandsøjler ud af gulvafløb, toilet og håndvask.
Der er mulighed for at stoppe for det indtrængende kloakvand med en “højvandslukker” – der er en lukkemekanisme, som installeres direkte på kloakrøret. Når kloakvandet presser på den ‘udefra’, lukker den simpelthen, så vandet ikke kan trænge op.
Trænger vand og fugt ind igennem kældermuren, kan det både klares udefra og indefra. Udefra kan du tjekke, at afløb, brønde og dræn fungerer. Indefra kan muren behandles med en særlig vandtætningsmembran og pudses op med specielt, fugtregulerende puds, som kan modstå salte.
Tætte tagrender er vigtige
Tjek også, at tagrenderne er tætte og har det rigtige fald. Det gør du med haveslangen – eller ved at inspicere dem en dag, hvor det regner kraftigt. Vandet skal tydeligt løbe hen til afløbet, og det må ikke dryppe fra samlinger og knæk i tagrenden. Er tagrenden i dårlig stand, bør du overveje, om den skal skiftes helt. Stik også slangen ned i afløbsrøret fra tagrenden, og tjek, at der er fri passage helt ned til brønden.
Nu er det brøndenes tur
Åbn tagbrønden, og rens den for blade, sand og skidt. Tjek og rens også alle andre riste og afløb, fx i kælderhalsen. Er der en brønd, der ikke vil tage vandet ordentligt, bør du henvende dig til en fagmand, der kan rense rørene og evt. inspicere kloakken.
Men det er ikke nok, at brøndene virker, vandet skal også løbe hen til dem. Derfor er det en god idé at gribe paraplyen og gå rundt om huset, når det rigtig regner. Tjek, at vandet løber væk fra huset, på terrassen osv. – og ned i brøndene. Hvis vandet samler sig i pytter tæt ved huset, skal fliserne lægges om!