Indeklima-bombe: Lovpligtige ventilationsanlæg kan gøre mere skade end gavn

Siden 2012 har det været lovpligtigt at alle nye, danske boliger har mekaniske ventilationsanlæg. Dog er det de færreste, der ved, at det kan være skadeligt uden det rette udstyr. Tjek om din ventilation skal kigges efter i sømmene.

En undersøgelse fra Rådet for Grøn Omstilling viser, at du ikke kan være sikker på, at alle de farlige partikler udskilles, selvom du har et lovpligtigt ventilationsanlæg. For utroligt nok er de mekaniske ventilationsanlæg ikke alle udstyret med det korrekte filter fra start. Det betyder, at ventilationsanlægget i nogle tilfælde gør mere skade end gavn. 

– Efter at have modtaget mange bekymrede henvendelser om røg fra naboernes brændeovne, besluttede vi os for at lave en screening i et parcelhus med mekanisk ventilation. Og resultatet viste, at partikelforureningen i huset var langt værre end forventet, fortæller Kåre Press-Kristensen, Seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling.

Farlige konsekvenser

For at få den mest optimale udluftning og udskille flest af de farlige partikler, bør standardfilteret, som er et såkaldt ‘grovfilter’, udskiftes, og et nyt og finere filter monteres. 

– Et godt filter kan opfange partikler helt ned til 1 mikrometer. I de fleste boligventilationsanlæg er det muligt at fjerne op til 63 procent af de skadelige mikropartikler. Til sammenligning fjerner et standardfilter som oftest kun 10 til 20 procent, fortæller Henrik Friis, CEO for Filterhuset.dk, som producerer ventilationsfiltre til alle ventilationsanlæg på markedet. 

Det kan derfor være en god idé at få undersøgt, om dit ventilationsanlæg trænger til en udskiftning af filteret.

Uden den rette udluftning og ventilation kan de skadelige partikler have ubehagelige konsekvenser for husets beboere. Det omfatter både søvn- og koncentrationsbesvær, men i værste fald kan det medføre højere dødelighed, hvilket især rammer udsatte borgere med lunge- og hjertekarsygdomme. Derudover er partikelforurening også kræftfremkaldende. 

Mest læste artikler