Myte: Du skal sove køligt om natten

Er du en af de mange, som skruer ned for temperaturen, og åbner alle vinduerne i soveværelset, når du planlægger din skønhedssøvn? Lad ikke myten bedrage dig. Et køligt soveværelse kan i realiteten medføre stor skade for både dit helbred og din bolig. Læs her hvorfor de opstår, og hvordan du undgår dem.

Der er intet bedre end at krybe ned under den lune dyne, alt imens luften omkring dig er dejlig frisk og kølig.

Overlæge og specialist i søvnmedicin, Jan Ovesen, kan derfor godt forstå, at vi skruer ned for temperaturen i soveværelset i nattetimerne. Det skyldes, at vi mennesker sover bedst med en temperatur, der ligger mellem 16 og 17 grader. Den kølige nattesøvn skal dog ikke ske uden forholdsregler. Den kan nemlig skabe store problemer for din bolig og dit helbred.

Fugtskader og skimmelsvamp

Hvis temperaturen i soveværelset er over 5 grader lavere end i resten af din bolig, opstår der fugt og kondensdannelse på alle overflader i rummet.

Kondensdannelsen opstår uundgåeligt, når den lunere luft fra resten af boligen, søger ind i dit kølige soveværelse. Og nej. Det hjælper desværre ikke blot at lukke døren til soveværelset.

Kondensdannelse lyder muligvis meget uskyldigt, men i virkeligheden kan den medføre fugtskader og skimmelsvamp – hvilket kan være meget skadeligt for både dit helbred og bolig. 

Der er hjælp at hente

Du tænker sikkert nu, at din nattesøvn vil blive forringet markant, når du ikke kan få lov til at sove i de vante kølige rammer. Heldigvis er der hjælp at hente.

I følgende vil vi vise dig 7 tips til, hvordan du både kan sove godt – og samtidig holde soveværelset fri for skimmelsvamp. 

1. Hæv temperaturen igen om morgenen

Hvis du sænker temperaturen i soveværelset, når det er sengetid, er det vigtigt, at du husker at hæve den igen, når du står ud af sengen om morgenen. 

2. Luft ud inden sengetid

Du kan med fordel lufte ud i soveværelset inden sengetid. Sørg for at der er gennemtræk, og luft ud i 10-15 minutter – eventuelt imens du børster tænder, og hopper i din pyjamas. 

3. Kun 18 grader om dagen

Sæt temperaturen i dit soveværelse til 18 grader i dagtimerne. Husk på, at det er i orden, at soveværelset ikke er helt ligeså varmt som resten af din bolig – så længe temperaturforskellen højst er 5 grader. Står din termostat eksempelvis på 4 i stuen, kan du stille den på 2,5 i dit soveværelse.  

4. Tænk dig om, hvis du sover med åbne vinduer

Det er i orden at sove med åbne vinduer om natten. Dog må der ikke være meget koldere udenfor end inde i soveværelset. Hold derfor vinduet lukket i løbet af natten her under de kolde vintermåneder. 

5. Luft ud hver morgen

Om morgenen er det også vigtigt at lufte ud. Således slipper du af med al den fugt, som er opstået i løbet af nattetimerne. Dette gælder særligt her i vintermånederne, når du har sovet med lukkede vinduer. 

6. Hold afstand fra møbler til ydervægge

Hvis du har en dårligt isoleret ydervæg, er det en god idé at holde omkring 10 cm afstand fra din seng til ydervæggen. Således mindsker du risikoen for skimmelsvamp markant.

7. Tør fugt af overfladerne

Hvis der i løbet af natten er dannet kondens på indersiden af dine ruder og vægge, er det meget vigtigt, at du tørrer det væk så hurtigt, som det er muligt. Herved mindsker du grobunden for at skimmelsvampen kan bosætte sig.

Mest læste artikler