Overraskende: Derfor skal du huske at LUKKE vinduet på varme sommerdage

Er du blandt dem, der lufter ekstra meget ud i sommervarmen? Så skal du tænke dig godt om. Luften, du slipper ind, kan skabe problemer i dit hjem.

et åbent vindue

Det lyder helt bagvendt, men varme sommerdage øger chancen for skimmelproblemer i kælderen. Og udluftning kan gøre ondt værre. Det skriver viivilla.no

– Varm luft indeholder meget fugt. Når denne luft kommer ind i en kølig kælder, begynder den at kondensere. Resultatet kan være en blomstring af skimmelsvamp, siger Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder af Mycoteam ifølge Viivilla.

Mens det er mellem 20 og 30 grader udenfor og i stuen, er det normalt køligere i kældre.

– Især kælderrum er udsatte, siger Jenssen.

Læs også: Fugt i kælderen – sådan undgår og tjekker du for fugt

Sådan undgår du at den varme luft skaber fugt i kælderen

For at undgå skimmel på varme, fugtige sommerdage er der et par simple, men vigtige tip, du skal følge.

– Undlad at lufte eller åbne vinduerne nedenunder, og overvej at skaffe dig en affugter, siger Jenssen.

Hvis du har en soveværelse i kælderen, skal du være ekstra forsigtig.

Træk sengen ud fra væggen, og rengør den ordentligt. I nogle tilfælde anbefales det at have en affugter kørende hele dagen.

Hold så vidt muligt døre og vinduer til kælderen lukkede i de varmeste måneder, hvis du har en kølig kælder. Men husk at åbne dem igen, så du har god ventilation i de resterende måneder.

Skader hus og sundhed

Fugtslader skaber grobund for mider og andre gener. Det påvirker indeklimaet negativt.

Ifølge Norsk Institut for Folkesundhed har en række undersøgelser vist en sammenhæng mellem fugtproblemer i bygninger og en øget forekomst af åndedrætssymptomer, hovedsagelig hoste, hvæsen i brystet og i mindre grad astma.

Andre effekter som træthed og hovedpine har også været forbundet med fugt, men er ikke så veldokumenterede.

Søg hjælp hvis du er i tvivl

Hvis du har mistanke om et dårligt indeklima med fugtproblemer og skimmel, er det vigtigt, at du finder den rigtige årsag. Der er stor forskel på, hvor dyre foranstaltninger der er behov for for at slippe af med problemet.

– I bedste fald kan du klare at lukke nogle vinduer på varme, fugtige sommerdage. I værste fald skal der større arbejde til. Under alle omstændigheder er det kedeligt at finde ud af, at sommerkondens var årsagen til, at man har betalt dyrt for reparationer, siger Kolbjørn Mohn Jenssen fra Mycoteam.

Mest læste artikler