Potpourri er vellugt

Giv stuen en duft af forårsblomster, appelsinlund eller krydret julehygge – det er let at lave.

Foto: Mariette Tiedemann

Af Mariette Tiedemann, idényt nr. 3, 2005

Potpourrikrukker var i 1700-tallet almindelige på kommoder og borde i stuerne hos borgerskabet. Der var tale om krukker af porcelæn, hvori lå en blanding af blomster og urter. Enten var krukkens låg perforeret, så duften kunne trænge ud i stuen, eller også tog man indimellem låget af og lod duften brede sig.

Du kan selv lave et potpourri af blomster, blade, frugter og krydderier fra naturens forrådskammer. Meget kan du plukke i haven eller finde i skoven. Og så kan du jo supplere med lidt fra helsekost- og delikatessebutikker. Når det gælder blomster, er lavendel, roser og jasmin, der alle har en kraftig duft, ideelle. Hver gang du har en buket blomster, der er lige ved at visne i vasen, så klip hovederne af – gerne med lidt stilk – og lad dem tørre i vindueskarmen et par dage. Prøv fx med de stærkt duftende blade fra geranier.

Et par dråber duftolie skal der også til for at skabe et dejligt potpourri. Olierne, der kan købes i livsstilsforretninger, findes i næsten enhver tænkelig duftvariant.

Duft af sommer

Denne opskrift på et potpourri bringer sommeren ind i stuen. Du skal bruge nogenlunde lige dele af følgende ingredienser:

  • Lavendel
  • Rosenknopper
  • Kamilleblomster
  • Hortensia
  • Tørret pomeransskal
  • Tørrede limeskiver
  • Pebermynteblade
  • Stjerneanis (et kraftigt krydderi, som du må prøve dig frem med)
  • Nogle dråber rosenolie

Bland ingredienserne i en stor skål, tilsæt olien, og ryst det hele godt. Men vær forsigtig, så du ikke skader rosenknopperne.
Hæld det færdige potpourri i en boks med tætsluttende låg. Lad boksen stå i et skab en uges tid, og vend lidt i potpourriet en gang om dagen, så duften fra olien rigtig kan trænge ind i ingredienserne.
Så er det klart til brug.

Mest læste artikler