Sådan bekæmper du effektivt kondens på dine vinduer

En lille indsats i hjemmet kan gøre en stor forskel for holdbarheden af din bolig og din egen sundhed, og i de kolde måneder bør du have ekstra fokus på kondens i vinduerne. Kondens på indersiden af ruderne i boligen bør ikke ignoreres når temperaturerne ligger omkring frysepunktet. Kondens er tværtimod en lysende advarselslampe, der fortæller om dårligt indeklima i boligen. 

Det dårlige indeklima udgør en helbredsrisiko for beboere 

Dårligt indeklima kan give hovedpine, luftvejsproblemer og dårlig koncentration og det er derfor vigtigt at tage højde for udluftningen i hjemmet. 

Dårligt indeklima er ikke alene et problem for vinduernes holdbarhed, det er også usundt for beboerne i boligen. Derfor er der al mulig grund til at tage reagere på det, hvis man har et tilbagevendende problem med kondens på ruderne indvendigt, siger sekretariatsleder for Glarmesterlauget, Poul Henrik Madelung i en pressemeddelelse. 

Varm luft i boligen indeholder naturligt mere fugt end den kolde luft udenfor. Varm og fugtig luft, der rammer vinduets overflade og bliver kølet ned, danner kondens. Det er grunden til, at mange boligejere slås med kondens på indersiden af vinduerne. Vedvarende kondens på ruderne kan resultere i grønne eller sorte belægninger på vinduerne og nedsætter vinduets levetid markant.  

Forlæng vinduernes levetid med udluftning

Heldigvis er det hverken omkostningstungt eller tidskrævende at afhjælpe problemet med indvendig kondens. Glarmestrene anbefaler, at beboerne vænner sig til at gøre udluftning til en fast rutine morgen og aften. 

Når temperaturerne bliver koldere, har vi en tendens til at skrue antallet af udluftninger ned på et minimum, fordi det gør boligen koldere, og vi gerne vil spare på varmeregningen. Men i virkeligheden skal man optimalt have gennemtræk i boligen i hvert fald hver morgen og aften i fem til ti minutter – endda helst gerne tre gange dagligt for at få fugten ud af boligen, påpeger Poul Henrik Madelung. 

Varmeregningen bliver ikke højere 

Selvom det lyder som en dyr løsning at lufte ud tre gange om dagen, skal man ifølge glarmestrene ikke lade sig narre. Fem til ti minutters gennemtræk i boligen tre gange om dagen, hvor man skruer radiatoren ned på et minimum, er meget bedre end for eksempel at lade vinduet stå på klem hele tiden for at få frisk luft ind i boligen.

Lader man vinduet stå på klem hele dagen, vil radiatoren arbejde hårdt på at holde rummets temperatur, og derfor får man intet andet ud af det end en høj varmeregning. Faktisk får man ikke engang bugt med fugten i boligen, så det er ikke en god måde at lufte ud på, understreger Poul Henrik Madelung 

Undgå at tørre tøj indenfor

Selvom mange tørrer tøj indendørs, så er det ifølge glarmestrene ikke en gennemtænkt løsning når det kommer til fugt: Det ikke understreges nok, at man skal undgå at tørre tøj indenfor. Tørring af en portion vasketøj giver over to liter vand ekstra i boligen, og det koster faktisk mere rent energimæssigt at varme den fugtige luft op – aflsutter Poul Henrik Madelung.

Mest læste artikler