Disse planter kan redde indeklimaet i dit hjem

Glemmer du at lufte ud hver dag, kan det have konsekvenser for dit helbred. Heldigvis findes der planter, der både pynter i hjemmet og giver et meget bedre indeklima. Se, hvilke planter der renser luften i dit hjem bedst her.

Over halvdelen af den danske befolkning følger ikke Miljøministeriets anbefalinger om at lufte ud flere gange dagligt. De manglende udluftninger går både ud over indeklimaet i hjemmet, og kan have konsekvenser for dit helbred. Et dårligt indeklima kan nemlig forårsage hovedpine, uoplagthed og irritation af slimhinderne.

Er du en af dem, der ofte glemmer at åbne vinduet, er der dog ingen grund til at fortvivle. Alt du behøver, er et hurtigt smut forbi blomsterhandleren. Ifølge Renate Müller, der er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, giver stueplanter nemlig et meget bedre indeklima – og så kan de være med til at redde dig fra sygdomme.

– Der er ingen tvivl om, at planter kan give et bedre miljø i hjemmet. De producerer mere ilt og øger luftfugtigheden, så risikoen for at blive syg falder. Samtidigt kan nogle typer planter også rense for de kemiske stoffer, der er i luften som for eksempel fra møbler, maling eller rengøring, og dermed gøre luften sundere for os, fortæller hun i en pressemeddelelse.  

Flere dyrker ren luft

Det er dog ikke lige meget, hvilken type plante du stiller i dit hjem. Ifølge Arne Persson, der er planteekspert hos Plantorama, findes der en gruppe af luftrensende planter, som er særligt effektive.

– Det er generelt de bladrige planter, man skal gå efter, og gerne nogle med relativt store blade. Derudover er det vigtigt at vælge planter, der lysmæssigt passer til der, hvor man vil stille dem. Det er nemlig vigtigt, at planterne er sunde og i vækst, så den rigtige mængde lys og den generelle pasning af dem er afgørende, forklarer Arne Persson.

Tre planter som er særligt effektive

Der er især tre planter, som er særligt effektive til luftrensning.

1. Svigermors skarpe tunge

 

Placér planten i rigeligt lys. Vand sjældent, så jorden udtørrer mellem vandingerne. Det er vigtigt ikke at vande selve rosetten, da planten risikerer at rådne. Vand i stedet i underskålen.

2. Væddeløber

Planten trives bedst et lyst sted, men kan også placeres i halvskygge. Vand jævnligt, så jorden er fugtig, men ikke våd.

3. Guldpalme

Undgå, at planten står i direkte sollys, men stil den i stedet i halvskygge. Vand den med jævne mellemrum, så jorden holdes fugtig, men vær opmærksom på ikke at overvande den.

Mest læste artikler