Sådan overlever du de varme nætter

Vender og drejer du dig også i sengen om aften i kampen om at klare de varme sommernætter? Så har vi fundet 20 tricks til hvordan du bedst kommer igennem nætterne, hvis du ikke har en aircondition. 

Sådan overlever du de varme nætter

Det er ikke os alle der er så heldige at have en aircondition, der kan hjælpe os med at blive kølet ned om sommeren. Derfor må vi være kreative og finde andre måder, hvorpå vi kan få temperaturen lidt ned. Heldigvis har vi fundet frem til en masse gode tips og tricks.

1. Læg kolde klude på din krop

Har du brug for at få kølet kroppen hurtigt ned, men uden at være i nærheden af en strand eller pool? Så få fat i nogle små håndklæder eller klude og skyld dem i så koldt vand som muligt. Placér dem på din krops puls-punkter såsom håndled, nakke, albuer, lysken, ankler og i knæhaserne. Du kan også bruge isblokke, men sørg for at pakke dem ind i et viskestykke eller andet, så isblokken ikke kommer i direkte kontakt med huden. Det vil føles meget koldt til at starte med, men det vil hjælpe dig med at blive kølet hurtigt ned. Fjern kludene eller isblokkene mens de stadig er kolde og inden de når stuetemperatur.

Læs også: Håndværkerfradraget 2018 – få gavn af disse fradrag i BoligJobordningen

2. Brug ris og boghvede

Anskaf dig en pude med indhold af boghvede. En boghvede pude skulle eftersigende give god støtte til hoved og nakke, være åndbar, allergivenlig og hæmme snorken. De skulle være særligt gode til varme nætter, da de hjælper med at absorbere sved, og nogle mener endda, at den kan hjælpe med at forhindre migræne.  På meget varme nætter, kan du også fylde en sok med ris og lægge den i fryseren en times tid. Sokken med ris kan holde sig kølig i op til en halv time, så du kan lægge den på din krops puls punkter for at blive kølet ned.

3.  Vælg bomuld

Gem dit satin, silke og polyester sengetøj væk i skuffen og find det lette bomuldssengetøj frem, helst i lyse farver. Let bomuld som eksempelvis egyptisk bomuld er dejlig åndbart og fantastisk til at give lidt ventilation i soveværelset.

4. Læg dine lagner i fryseren

Det kan måske lyder mærkeligt, men læg dine lagner i en plastikpose og smid dem i køleskabet eller fryseren et par minutter inden sengetid. De kolde lagner kan hjælpe dig med kort at blive kølet ned, inden du lægger dig til at sove.

Læs også: Sådan bygger du selv en træterrasse

5. Brug dine ventilatoren fornuftigt

Har du en ventilator stående i soveværelset, så vend den ud mod vinduet, så den hjælper med at blæse den varme luft ud af værelset i stedet for at blæse den rundt i rummet.  Hvis du har flere ventilatorer stående derhjemme, så placér dem forskellige steder i rummet, så du får skabt bevægelse i luften. Du kan også sagtens gøre det med blot en ventilator. Stil den op ad væggen på modsatte side af vinduet, så luften udefra i kombination med ventilatoren kan skabe en cirkulær brise.

6. Lav din egen aircondition

Det er en alternativ en af slagsen, men det er muligt at skabe lidt at den effekt man får fra en aircondition selv. Fyld en stegepande med isterninger foran en ventilator. Luften fra ventilatoren vil samle den kolde luft op fra pandens overflade i takt med at isen smelter og derved skabe en kold brise i rummet.

7. Våde håndklæder for vinduerne

Gør et lagen vådt i koldt vand og hæng det op foran et åbent vindue. Luften udefra vil derved hurtigere hjælpe med at køle rummet ned.

8. Anskaf dig en varmedunk

Selvom du nok er vant til at en varmedunk primært bruges i vintermånederne, så kan den også blive din ven i sommermånederne. Fyld varmedunken med vand og læg den i fryseren, så vandet fryser til is. På den måde får du en kold is-pakke som du kan bruge i sengen, uden at din seng bliver våd når isen smelter.

Læs også: Strikkede karklude – 2 nemme opskrifter

9. Gør som egypterne

Den egyptiske metode går ud på at fugte et lagen eller et håndklæde i koldt vand og bruge det som et tæppe. For at undgå at din maddress bliver våd, kan du lægge et tørt håndklæde under det våde underlag.

10. Skift sengen ud med alternativ

Har du mod på at tage det ekstra skridt mod en køligere nattesøvn, så skift din seng ud med en hængekøje eller en feltseng. Både en hængekøje og en feltseng er åndbar på alle sider, hvilket øger luftstrømmen når du sover.

11. Sov i en løs bomulds T-shirt

Når du skal sove så undgå at sove i noget der sidder stramt. Vælg en løs T-shirt i bomuld, så du kan ånde i den. Nogle foretrækker at sove nøgen, men det meget forskelligt fra person til person hvad der føles bedst.

12. Sov alene

Selvom det kan være hyggeligt at sove tæt med sin partner, så er det en rigtig dårlig idé, hvis du har svært ved at komme af med varmen. Det vil derimod  i højere grad øge din kropsvarme og gøre dig svedig.

Læs også: Lær at forstå kattens kropssprog 

13. Sov med spredte arme og ben

Hvis du sover alene eller på anden vis har masser af plads i sengen, så sov med spredte arme og ben, så de ikke rør hinanden. På den måde har din krop lettere ved at komme af med varmen, da der er plads til at luften kan cirkulere omkring kroppen.

14. Drink vand inden sengetid

Når det er så varmt om natten og det kan være svært at finde ro, sover mange af os mere uroligt. Det gør, at vi også hurtigere bliver dehydrerede i løbet af natten, så drik et glas vand inden sengetid. Undlad at drikke mere end et glas, hvis du vil undgå at skulle op og tisse i løbet af natten.

15. Tag et koldt brusebad

Det vil hjælpe med at sænke din kropstemperatur en smule, og du får skyllet sveden af, så du kan føle dig ren igen.

16. Køl fødderne ned

Der sidder en del puls-punkter i vores fødder, hvilket gør dem meget sensitive overfor omgivende temperatur. Du kan derfor nemt køle hele din krop ned ved at tage et koldt fodbad eller på anden måde dyppe fødderne i koldt vand. Et tip er  at have en balje med koldt vand stående ved siden af sengen, så du nemt kan blive kølet af i løbet af natten ved at dyppe fødderne i vandet.

17. Søg ned mod gulvet

Har du en høj seng, så læg din maddress helt ned på gulvet. Den varme luft søger opad, så jo tættere på gulvet du kan komme, jo køligere. Bor du i et hus med flere etager og har soveværelse på den øverste etage, så sov nede i stueetagen eller kælderen, hvor der automatisk vil være køligere.

Læs også: Find den solafskærmning, som passer til dit hus

18. Sluk for alt lys og elektronik

Elpærer og alt teknik der sidder i stikkontakterne afgiver varme. Så udnyt at det er længe lyst og brug det naturlige lys udefra, og sluk for alle lamperne i dit hjem. Hiv alt elektronik ud af stikkontakterne i inden du går i seng, så du mindsker varmen i dit hjem.

19. Undgå at bruge komfuret

På de varme sommerdage kan det ikke anbefales at gå i gang med at lave varme middagsretter. Brug af komfur og ovn vil bidrage væsentligt til at varme din bolig endnu mere op. Prøv derfor i stedet at spise kolde retter, eller brug grillen som alternativ, så du undgår at få varmen ind i huset. Ved at spise mindre, kølige retter vil din krop også have nemmere ved at holde en stabil temperatur. Spiser du en stor bøf eller anden varm ret, vil din krop producere mere varme i takt med fordøjelse af maden.

20. Sov i telt i haven

Hvis du har adgang til et sikkert udendørs område, så slå et telt op og sov udendørs i den køligere luft.

Kilde: Greatist.com & Apertmenttherapy.com

Mest læste artikler