Slip for støjen i hjemmet

Lad ikke samtalen forsvinde i larm fra kaffemaskinen og stemmer fra tv'et.

Støj i store rum

Moderne indretning med et råt stålkøkken i køkkenalrummet og fliser på gulvet giver store udfordringer for øret. De lydbølger, der sendes ud i store minimalistiske rum, bliver ikke absorberet, og lyden fra tv, køkkenmaskiner og latter fra ungerne bliver til utydelig støj.
I et tomt rum, får lyden lov til at fortsætte derudad, og det tager længere tid for den at dø ud. I et møbleret lokale vil lyden støde på forhindringer, og især bløde materialer som tekstiler og træ vil absorbere lyden. Hårde materialer som stål, sten og glas vil derimod kaste lyden tilbage og skabe en form for ekko (efterklang).
Når lyden kastes tilbage og bliver hængende længe i luften, bliver den blandet med de nye lyde, der sendes ud. Det bliver til et uforståeligt miskmask af aldeles dårlig lyd.

Skæve vinkler 

Det har også indflydelse hvor stort rummet er, og hvordan det er udformet. Skæve vinkler og skrå vægge kan bryde lyden, så der ikke opstår parallelle lydbølger. Du kan selv tjekke dine rums akustik, ved at klappe højt forskellige steder i hjemmet. Så kan du tydeligt høre, hvor lyden bedst absorberes.

Brug loftet

En god tommelfingerregel er at dække 30 % af de hårde overflader i et rum med lydabsorberende materiale. Det er oplagt at bruge loftet, men sørg for at bruge et materiale, som er dokumenteret lydabsorberende. Kan du ikke forlige dig med tanken om, at hele dit loft vil blive sænket, kan du i stedet skabe små øer, der er specielt indrettet til samtale. Det kunne være omkring spisebordet, hvor du placerer lydabsorberende materiale tæt på. Det kan fx være en opslagstavle eller måske ligefrem et kunstværk trykt direkte på akustikplader.

5 gode råd

Hvis du ved, at du holder af den minimalistiske stil, kan du vælge materialer, der er gode til at opsuge lyd. Hæng et vægtæppe op i stedet for et billede eller beklæd en blød træplade med stof. Det kan bruges som et dekorativt indslag eller som en opslagstavle. 

Loftet er et godt sted at sætte ind, fordi det er så stor en flade. Det kan beklædes med speciel akustisk puds, der sprøjtes på, eller med akustiske plader der skrues op i loftet. Husk altid at tjekke med producenten, om du må male akustikloftet.
Lim eventuelt lydabsorberende plader på dine møbler, hvor man ikke ser det. Fx under spisebordet, oven på køkkenskabene eller bag på reolen.
Hjemmets summende elektronik er også en kilde til støj. Vælg støjsvage produkter og placer dem strategisk, så der er noget blødt lydabsorberende materiale i nærheden. Sluk elektriske apparater helt, så de ikke står og summer.

Tænk på støj fra starten

Fotos: Akuart, tlf. 27 50 82 90 og L. Hammerich, tlf. 87 47 81 00

Det allerbedste er at tænke rumakustikken ind, allerede når der bygges nyt. Det er ikke alle arkitekter, der er lige opmærksomme på, hvor meget betydning materialer og arkitektur har på, hvordan støj opstår i det færdige rum. Sørg selv for at få en vurdering af en fagperson inden byggeriet går i gang, og stil krav til bygherren om fx at bruge lyddæmpende materialer.

Støj er ikke ens

Akustikken beskrives ud fra efterklangen. Det er et udtryk for, hvor hurtigt en lyd vil dø ud i rummet. For at holde et behageligt lydniveau i en privat bolig skal efterklangstiden være ca. 0,5-0,7 sekunder. Du kan selv prøve dig frem ved at klappe højt i hænderne forskellige steder i huset. Støj fra naboer er en helt anden problematik, som handler om, at lyden ikke skal forplante sig fra det ene rum til det andet. Her handler det om at isolere lyden, så den ikke slipper ud af rummet.

 

 

Mest læste artikler