Sådan undgår du at ødelægge indeklimaet med stearinlys

Stearinlys er hyggelige, men kan ødelægge indeklimaet og give luftvejsgener. Få gode råd til, hvad du kan gøre for at minimere forureningen, når du tænder lys derhjemme. Udluftning og valg af lys er alfa omega.

stearinlys

Dårligt indeklima med stearinlys

Levende lys spreder partikler – såkaldte aerosoler – der består af sodpartikler og delvist afbrændte materialer. Hvis der er for mange aerosoler i luften, bliver indeklimaet dårligt. Og udsættes man for det i længere tid, kan det være sundhedsskadeligt for luftvejene. Faktisk i en grad, så det kan sammenlignes med passiv rygning.

Dine sorte bloklys forurener muligvis dit indeklima

Husk udluftning 2-3 gange om dagen

Er du glad for levende lys, kan du gøre meget selv. Regel nr. 1 og 2 er, at du bør begrænse brugen og anvende de rene af slagsen. Bor du i et nyt, tæt, byggeri, skal du være ekstra opmærksom. Men uanset hvordan du bor, er det gamle råd om at lufte ud i hjemmet stadig gyldigt: Gør det 2-3 gange om dagen og hver gang, du har haft lysene tændt. Det forbedrer indeklimaet.

Alternativer til traditionelle stearinlys?

Der findes et hav af alternativer til de traditionelle stearinlys. Du kan eventuelt købe kunstige fyrfadslys, som absolut ikke behøver at koste en formue. Du kan også købe elektriske stearinlamper og fyrfadslys, der kan oplades, eller elektriske stagelys med enten hvid eller gul “flamme”. Det er bare om at finde ud af, hvad du vil have.

Lyshus med forurenende stearinlys i.
Nogle stykker af de efterhånden meget populære lyshuse.

5 gode råd om stearinlys

  1. Luft ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen i fem minutter. Det mindsker mængden af skade­lige stoffer voldsomt.
  2. Tynde lys brænder hurtigere og afgiver derfor flere sodpartikler. Erstat stagelys med fyrfadslys.
  3. Pas på, at lysene ikke står i træk, så de udvikler flere sodpartikler.
  4. De værste syndere er lys med guld og glimmer, duft og i geléform. Bruger du gelélys, så sørg for, at de ikke brændes helt ned i bund. Det kan give en generende os, der minder om dieselos.
  5. Bloklys forurener min­­dre end stagelys og fyrfadslys mindre end bloklys.

Læs, hvordan du laver dine egne stearinlys.

Mest læste artikler