12 trin til den perfekte bordplade

Du kan sagtens selv give gamle, slidte og skjoldede træmøbler nyt liv, så de atter tåler en hædersplads i stuen. Møbelsnedker Kasper Deurell giver her sine bedste tips.Ældre møbler kan give personlighed til et hjem, men ofte trænger de til en reparation og en genopfriskning. Nogle opgaver er for fagmænd, men ifølge møbelsnedker Kasper Deurell...

Du kan sagtens selv give gamle, slidte og skjoldede træmøbler nyt liv, så de atter tåler en hædersplads i stuen. Møbelsnedker Kasper Deurell giver her sine bedste tips.

Ældre møbler kan give personlighed til et hjem, men ofte trænger de til en reparation og en genopfriskning. Nogle opgaver er for fagmænd, men ifølge møbelsnedker Kasper Deurell er der også opgaver, man selv kan tage sig af.

Få den gamle bordplade i topform

En af dem er at få en skjoldet og slidt bordplade i topform igen. Det kræver omhu og tålmodighed, men så bliver resultatet også flot:

Rens overfladen med grundrens. Tør godt efter.

Tjek om overfladen er finér eller massivt træ. Hvis det er finér, skal du være forsigtig. Går du for hårdt frem, kan du slibe igennem overfladen, og så kommer du højst sandsynligt til en spånplade.

Hvis der er brug for egentlige reparationer – fx af løse lister eller løse bordben – så er det nu.

Slib overfladen første gang. En rystepudser er en god hjælp. Puds med sandpapir i korn 100, hvis overfladen er meget slidt, og ellers korn 120 eller 180. Det er vigtigt, at du sliber på langs med årerne i træet, ikke med runde bevægelser eller på tværs.

Rens overfladen grundigt med en fugtig klud.

Skift til en håndklods og sandpapir i korn 180 eller højere, det fjerner de små slibemærker efter rystepudseren. Normalt er 180 nok. Slib stadig i retning med årerne.

Rens med en fugtig klud.

Nu skal du afgøre, om overfladen skal have olie, sæbe eller lak. Skal den have lak, skal den være helt perfekt, før du giver den første omgang, for du kan ikke rette op på eventuelle ujævnheder siden, de vil være synlige. Olie og sæbe er lettere at have med at gøre.

Hvis du giver overfladen olie eller sæbevand, skal du sørge for, at den er ordentligt mættet. Fordel olien/sæben på overfladen, og tør den så grundigt af med en klud, så du får alt overskydende væk. Lad overfladen hærde en dags tid.

Nu mellemsliber du med håndklods første gang med fint sandpapir, gerne korn 220-240. Puds helt glat, så du får fjernet eventuelle ‘tyskere’ (det er fagfolkenes ord for, at træet rejser sig efter en behandling, ligesom tyskerne rejste sig fra skyttegravene under 1. Verdenskrig).

Tør grundigt efter med en fugtig klud, så der ikke sidder støv tilbage.

Giv olie/sæbe igen (eller lak), og tør grundigt af. Igen skal du lade det hærde en dags tid.

I de fleste tilfælde vil det være rigeligt, men Kasper Deurell giver altid en 3. omgang og mellemsliber altså en gang til med fint sandpapir, før han behandler en sidste gang. Til gengæld skal du ikke regne med, at en fjerde eller femte behandling står mål med anstrengelserne.

Møbelsnedkeren

Behandling:

Brug olie/sæbe/lak, som passer til træet. Spørg din lokale farvehandler eller byggeforretning om råd, så du får det, der passer til dit behov. Du skal bruge produkter, som er beregnet til indendørs brug. Olie til terrasser er fx tilsat svampedræbende midler, som du ikke har lyst til at gnubbe ind i middagsbordet.

Lak er det sværeste at have med at gøre, fordi overfladen skal være perfekt ved første lakering. Olie og sæbe er lettere, og en bordplade kan efterfølgende slibes ned og behandles igen, hvis den bliver lidt træt.

Mest læste artikler