5 gode råd: Sådan vælger du den helt rigtige lyskilde til hjemmet

Er du opvokset med den gode, gamle glødepære, kan det være svært at følge med i den konstante udvikling af nye lyskilder. Men fortvivl ej – vi bringer her den ultimative guide til, hvordan du får den rette belysning i dit hjem med de nye pærer.

Med glødepærer var det enkelt. Man vidste som regel, om det var 25, 40 eller 60 watt, man havde brug for – og valgte man en forkert pære, gjorde det ikke så meget, for en glødepære holdt i gennemsnit et år og kostede 10-15 kroner. 

Så enkelt er det ikke længere.

Farve, lysspredning og styrke

EU vedtog i 2009 at forbyde glødepærer, og frem mod 2012 blev de udfaset. Det skete på baggrund af beregninger, der viste, at Europa samlet ville spare 40 milliarder kWh strøm og dermed nedsætte CO2-udslippet med 15 millioner tons årligt, hvis alle europæiske forbrugere skiftede fra glødepærer til lysdioder (LED). 

Samtidig holder LED-pærerne i op mod 25 år og belaster også på den måde miljøet mindre. Resultatet er blevet, at du som forbruger i dag skal være meget mere bevidst om, hvad du putter i kurven, for de langtidsholdbare pærer er væsentlig dyrere end de gamle glødepærer, og det er værd at bruge lidt tid på at tjekke, om den nye pære nu også har den rigtige farve, lysspredning og styrke.

Sådan bygger du nemt en radiatorskjuler

Fra watt til lumen

I butikken skal du blandt andet se efter lumen, der har erstattet det gamle watt. 800 lumen svarer fx til 60 watt, men det er altid en god idé at købe en pære med lidt højere værdi, end du tidligere ville have gjort. Det skyldes, atbåde A-pærer – dem, der tidligere blev kaldt spare­pærer – og LED-pærer har en meget længere levetid end glødepærer, og de når derfor at miste noget af kraften med tiden.

En hurtig oversigt

Glødepærens intensitet måles i watt, mens A-pærer, LED og halogen måles i lumen.

15 watt = 140 lumen

25 watt = 250 lumen

40 watt = 470 lumen

60 watt = 800 lumen

75 watt = 1.050 lumen

Lysets egen farve

Et andet vigtigt element er lysets farve. I opholdsrum sætter de fleste pris på et varmt lys omkring 2.700 kelvin, der er enheden for farvetemperatur. Jo højere værdi, desto koldere bliver farven. Ønsker du en køligere farve, kan du vælge en pære med 3.000-3.200 kelvin.

12 enkle tips til dig, der leder efter et vinkøleskab

Gengivelse af farver

Det er også vigtigt, at du kender måleenheden Ra, der er en betegnelse for, hvor god en lyskilde er til at gengive farver korrekt. Hvis Ra-værdien er lav, bliver farverne i omgivelserne matte og kedelige, og det er langtfra optimalt, hvis du fx skal male, sy eller tilberede mad. Farvegengivelsen for de forskellige lyskilder er følgende:

Dagslys: 100 Ra 
Halogenpærer: 99 Ra 
Energimærkede LED-pærer: godt 80-over 90 Ra A-pærer: omkring 80-85 Ra

Nye typer pærer

Der kommer hele tiden nye LED-pærer på markedet. En af de nyeste er filamentpæren, som ligner en glødepære, hvor strengene i pæren peger i forskellige retninger og derfor spreder lys hele vejen rundt om pæren. En almindelig LED-pære kan have en spredningsgrad helt ned til 180 grader, og det kan være et problem, hvis du fx skal have lys i en PH-lampe. Der kan en filamentpære være det rette valg, fordi den kan lyse hele skærmen op.

Du kan også få de store dekorationspærer som filament, så de ligner de gamle glødetråde og dermed bevarer illusionen om, at det er en gammeldags glødepære. Ulempen ved filamentpærer er, at de kan kaste skygger, som fx vil kunne ses som et mønster på en lys lampeskærm.

Sådan bruger du gardiner i indretningen

5 gode råd til hvordan du vælger den rigtige lyskilde

1. Nogle A-pærer bruger lang tid på at varme op – tjek opvarmningstiden på æsken. En LED-pære tænder straks.

2. LED-pærer har meget svingende kvalitet. Kig efter energiklassen på pakken – A+ er den mest energivenlige.

3. Halogenpærer er billige og har en god farvegen­givelse. Men de er dyre i brug, fordi de bruger næsten lige så meget strøm som glødepærer. Desuden har de kort levetid (cirka to år) og bliver meget varme. EU strammer løbende kravene til halogenpærers energiforbrug, og 1. september blev det forbudt at producere og importere halogenpærer. Butikkerne har dog lov at sælge det restlager, de har, så halogenpærer vil findes på hylderne et stykke tid endnu.

4. Prisen på LED- og A-pærer er højere end på de gammeldags glødepærer, og selvom Forbrugerrådet Tænk for nylig testede 32 LED-pærer og fandt, at prisen er faldet de seneste år, kan du komme til at betale op mod 200 kr. for en god, energi­mærket LED-pære. En grundigere beregning vil dog vise, at pæren takket være sin lange levetid og det lave forbrug sagtens kan være en god forretning for både dig og miljøet. 

5. Du kan downloade Energistyrelsens mobil-app ‘Lysguiden’, der har en let og overskuelig oversigt over forskellige typer pærer, omregning fra watt til lumen og yderligere gode råd om lys og indretning.

Kilde: Energistyrelsen og Forbrugerrådet Tænk

Læs også: Radiatorskjuler – Byg selv en dekorativ skjuler til traditionel radiator

Mest læste artikler